България губи окончателно евро пари като наказание за широко разпространената корупция - така Дойче веле резюмира публикациите в различни издания, свързани с решението на Европейската комисия да лиши страната от 220 милиона евро по програмата ФАР заради несправяне с корупцията.
Зюддойче Цайтунг пише, че Европейската комисия е отчела усилията на българското правителство да подобри управлението на европарите, но и това, че предприетите мерки не давали очаквания резултат. Франкфуртер Алгемайне Цайтунг цитира и друга част от аргументировката на Европейската Комисия, в която се казва, че "нередности, измами и конфликт на интереси все още не се преследват в достатъчна степен", поради което Еврокомисията трябвало да се намеси в защита на европейските и българските данъкоплатци.
Британският Таймс пише, че България е била наказана, заради постоянния си неуспех да се справи с корупцията и организираната престъпност и че санкцията е сериозно предупреждение към страната, да ограничи пагубното влияние на мафията. Файненшъл Таймс цитира български финансов експерт, който окачествява мерките като "удар срещу авторитета на кабинета и сериозна загуба за икономиката в момент, когато банките намаляват кредитирането. Онлайн-изданието на новинарската емисия Тагесшау на германската обществено-правна телевизия информира, че европейската служба за борба срещу измамите ОЛАФ води разследвания в общо 36 случая и проверява сигнали по други 86 случая за злоупотреби в България.
Американският Ню Йорк Таймс цитира изказването на Меглена Плугчиева в Берлин, според която България е отбелязала голям напредък в борбата срещу престъпността, поради което решението на ЕС не било добър сигнал за подкрепа на реформите в София. Германският Франкфуртер Рундшау пък цитира предупреждението на премиера Станишев, че неравностойното третиране на България може да има опасни вътрешнополитически последици на изборите през идната година.
Австрийските издания Винер Цайтунг и Дер Щандарт пишат, че за първи път се предприемат подобни санкции срещу страна-членка на ЕС и че това е най-силния инструмент за оказване на натиск. Германският Файненшъл Таймс Дойчланд цитира критичната оценка на шефа на Източната Комисия на Германската икономика Клаус Манголд, която гласи: "Никой няма полза от подобно решение". Турският телевизионен канал СиЕнЕн Тюрк излъчи в сутрешния се блок подробна информация за спрените субсидии за България, в която повече се акцентира на реакциите на българските управляващи, според които мярката е "силно преувеличена". Темата присъства още в британския Интернешънъл Хералд Трибюн, във френските Монд, Либерасион, Нувел Обсерватьор и Експрес.
/БЛИЦ