Руският президент Владимир Путин ще изпрати предупреждение към Запада на парада на победата, който ще се проведе на 9 май в руската столица Москва. Това съобщава Reuters.

По техни данни това ще се случи чрез „Деня на Страшният съд“. Става дума за самолета Ил-80 Doomsday. БЛИЦ припомня, че съвсем наскоро той бе забелязан да прелита над Москва.

Изданието отбелязва се, че Путин ще говори на „Червения площад преди парада на войските, танковете, ракетите и междуконтиненталните балистични ракети“.

Парадът ще включва свръхзвукови изтребители, стратегически бомбардировачи Ту-160 и, за първи път от 2010 г., команден самолет Ил-80, който може да транспортите висшето ръководство на Русия в случай на ядрена война, според руското министерство на отбраната.

При този сценарий Ил-80 трябва да се превърне в мобилен команден център за президента на Русия. Твърди се, че е натъпкан с технологии, но конкретните подробности са държавна тайна на Руската федерация.

БЛИЦ припомня, че в навечерието на 9 май в Москва и западните столици се появиха слухове, че Путин подготвя някакво специално изявление за Украйна, може би направо обявяване на война или дори национална мобилизация.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли обвиненията, като ги нарече „глупости“.

В същото време министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заподозря, че Путин може да обяви нещо „велико и грандиозно“ навръх 9 май.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!