Огромна огнена топка в небето над Ню Йорк: кадрите са от рекламен афиш на трилъра от 1998 година „Обсадата”. Лентата е смразяващо предзнаменование на това, което ще последва само след 3 години.
18-години след излизането на лентата и 15 години след атентатите от 11 септември Едуард Зуик продължава да е преследван от мисълта за филма, който предрекъл терора в Ню Йорк. „Всъщност, някъде в офиса ми лежи афиша на филма. Когато минавам покрай него, не се сдържам и чувствам болка”, споделя режисьорът пред New York Daily News. „Обсадата” (The Siege) с участието на Дензъл Уошингтън и Уил Смит започва със залавянето на заподозрян в тероризъм в Близкия Изток.
 
След това терористична клетка извършва серия терористични актове в Ню Йорк. Взривен е автобус, както и офис на ФБР. Малко след това президентът на САЩ въвежда военно положение в града. „Никога не сме се съмнявали в нашата свобода, защото никога не сме имали причина да го правим”, се казва в трейлъра на филма.
 
Междувременно героят на Уошингтън, Антъни Хубард води битка с терористите, превзели града. Той първи подема риториката, че „терористите са спечелили”. „Ами ако те искат точно това, да съберем децата си на стадионите, да сложим войници по улиците, американците постоянно да поглеждат зад гърба си – да изкривяваме закона, да изпразваме от значение Конституцията парче по парче? Ако направим това, ние ще изгубим само за миг всичко, за което сме кървели, борили сме се и загивали”, казва той в прочувствена реч.  
 
Въпросът на Хубард, по думите на Зуик, отново е силно актуален. „Филмът се опитва да представи очакваната пресилена реакция, в момента ние виждаме именно това”, казва режисьорът.
 
„Когато човек прави такъв филм, той се надява лентата да послужи като предупреждение, а не като пророчество”, добавя Зуик.Атентатите от 11 септември 2001 г. са поредица от 4 съгласувани самоубийствени атаки срещу САЩ, извършени на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон. Сутринта на този ден 19 терористи от ислямската военна групировка „Ал-Кайда“ отвличат 4 пътнически самолета. Похитителите умишлено разбиват 2 от тях в 2-те кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи. Терористите разбиват третия самолет в Пентагона - седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон.

По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници. Атентатите са едно от най-мащабните и трагични събития на 21 век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и целия свят.

ЧЕТЕТЕ САМО В БЛИЦ КАК САЩ СИ СПОМНЯТ ЗА ЕДНА ОТ НАЙ-МРАЧНИТЕ ТЕРОРИСТИЧНИ ТРАГЕДИИ В ИСТОРИЯТА НА СТРАНАТА