Италианските власти разбиха мафиотска мрежа за рециклиране на токсични пластмаси, изнасяни от остров Сицилия в Китай, предаде ВВС.


Престъпната схема била разкрита в 4-годишно разследване, започнало, след като в Италия били внесени китайски обувки, в които били открити отровни съставки, използвани при производството им.

По случая са задържани 15 души, по различни обвинения, включително изнудване и трафик на отпадъци.

Сред задържаните е и предполагаемият бос на престъпната мрежа Клаудио Карбонаро. В миналото той е бил свидетел на полицията по разследвания, но през 2013 г. се завърнал в Сицилия и поел мафиотски клан. А след това влязъл в печелившия бизнес с отровни пластмаси. Смята се, че Карбонаро е отговорен за над 60 убийства през 80-те и 90-те години на миналия век.

Изнасяните в Китай токсични материали представлявали найлонови покрития за селскостопански оранжерии, които обаче били замърсени с отровни продукти като тор и пестициди.

След откриването на италиански пазар на отровните обувки, разследващите заподозрели, че може да действа мрежа за трафик на пластмасови отпадъци, закупени от компании за събиране и съхранение на боклук в сицилианските провинции Рагуза и Катания. Оказало се, че такива отпадъци били изнасяни за Китай за производството на обувки, които после се връщали на пазара в Италия.

Успешното разплитане на мафиотската схема, монополизирала конкретния пазар, е направено от антимафиотската прокуратура в Катания.