Кремъл може да елиминира диктатора Александър Лукашенко, за да получи контрол над беларуската армия и да анексира страната. Това съобщи институтът Робърт Лансинг, позовавайки се на източници от военното ръководство на Русия.

Според източници в Москва Кремъл е искал да "реши радикално въпроса" за прякото въвличане на Беларус във войната срещу Украйна - по указание на диктатора Владимир Путин след завръщането си от срещата на върха на ОДКБ в Армения руското разузнаване може да се опита да убие Лукашенко или да имитират подобен опит, за да сплашат последния и да го принудят да нареди участието на армията на Република Беларус във войната, пише ЛIГА.НОВИНИ.

Главното разузнавателно управление на Руската федерация работи по сценарий за убийството на Лукашенко, в резултат на което неговите задължения ще бъдат възложени на настоящия генерален секретар на ОДКС Станислав Зас, който е напълно лоялен към Русия и е под контрола на ГРУ. Според плана на Кремъл Зас ще обяви "присъединяването" на Беларус към Русия, за да "предотврати военната заплаха" от Украйна и Полша.

ГРУ е склонно към варианта за убийството на Лукашенко и назначаването на Зас, тъй като беларуският диктатор ще разбере кой стои зад покушението, ако то бъде имитирано. След това той ще продължи да развива антиукраинска и антизападна реторика, но ще избягва прякото участие на Беларус във войната.

Анализаторите отбелязват, че подобен сценарий може да помогне на Кремъл да обедини под свое командване армиите на Русия и Беларус.

Русия вероятно ще организира въоръжени провокации в Беларус, за да накара Лукашенко да се включи във войната. Но страхът от загуба на власт ще остане за него основната пречка пред тази стъпка.

„Последните съобщения от източници в Москва потвърждават предварителните заключения на анализаторите на института и сочат в полза на драматичен сценарий за Лукашенко“, обобщават от института.

На 24 ноември, на фона на заплахите на Лукашенко за „унищожаване на Украйна“, Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна обяви, че в Беларус няма ударни групи.
Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната отрече слуховете за предполагаеми планове за нападение на територията на Украйна от Беларус в края на ноември. Това е "блъф" на руското командване, което иска Украйна да прехвърли войски на север от други посоки.
Според Генералния щаб в началото на ноември ще са необходими два-три месеца на руските окупатори да сформират ударни части на територията на Беларус, за да опитат ново настъпление.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук