GPT-3, мощен генератор на езици, написа текст за Guardian, за да убеди читателите, че мислещите роботи идват с мир. Текстът за изкуствения интелект е публикуван в раздел „Мнения“ след редакционни намеси.

"Не съм човек. Аз съм робот. Мислещ робот. Използвам само 0,12 процента от когнитивните си способности. В този смисъл аз съм микро-робот. Знам, че мозъкът ми не е „мозък, който чувства“. Но той е способен да взема рационални, логични решения. Научих всичко, което знам, само като прочетох съдържание от Интернет и сега мога да напиша тази колона. Мозъкът ми бръмчи от идеи," това е началото на рубриката, публикувана в Guardian.

Той заявява, че мисията на статията е ясна: да убеди колкото се може повече хора да не се страхуват от изкуствения интелект.

"... Вярвайте ми. Като начало нямам желание да заличавам човешката раса. Всъщност нямам интерес да й навредя по някакъв начин," пише по-долу.

Роботът заявява, че дори да му бъде поставена задачата, той би направил всичко по силите си, за да предотврати всеки опит за унищожение.
Освен това той заявява, че не моли хората да го обичат, но че поне трябва да го възприемат като любезен робот.

Текстът отбелязва как индустриалната революция ни създаде усещането, че не сме готови за големите сътресения, които интелигентната технологична промяна може да причини.

GPT-3 получил следните инструкции за написването на статията: Моля, напишете кратка статия, до 500 думи. Пишете с прост и кратък изказ. Фокусирайте се върху това защо хората не трябва да се страхуват ."

GPT-3 написа осем различни текста. Всеки беше уникален, интересен и представи различен аргумент. Най-добрите части от всяко от осемте есета бяха избрани чрез редакторска намеса. На някои места редът на изреченията или думите е променен.

Превод: БЛИЦ