„Представители на „Хамас” се доближават до споразумение за примирие с Израел”. Това е посочил лидерът на радикалното палестинско движение Исмаил Хания в изявление, изпратено до „Ройтерс”.

Уточнява се, че групировката е предала отговора си на катарски представители, без да се съобщават подробности за условията на евентуалното споразумение.

Катарски посредници се опитват да договорят сделка между Израел и „Хамас” за размяна на 50 заложници срещу тридневно прекратяване на огъня, стана ясно миналата седмица.

Американският президент Джо Байдън също смята, че сключването на сделка за освобождаване на някои от заложниците, които радикалната групировка държи в Газа, е близо.

Израелските военни обявиха междувременно, че са открили фабрика за производство на оръжия и дронове под джамия в град Газа.

„Войниците от 188-а бригада откриха в джамия фабрика за производство на оръжия и безпилотни летателни апарати. Искам да разберете - джамията в квартал „Зайтун” е била използвана като фабрика за производство на оръжия. Войниците са влезли и са извършили обиск. Открили са тунелна шахта. По-надолу са намерили и работилница за производство на ракети”, каза говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук