Русия ще завърши доставките на зенитни ракетни системи С-400 Триумф на Индия през 2024-2025 г. Това съобщи зам.-директорът на руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество Владимир Дрожов, цитиран от информационните агенции.

"Първата система ще бъде доставена в течение на 24 месеца след осъществяване на авансовото плащане. Така Индия ще започне да получава С-400 в края на 2020 г. или малко по-късно", заяви Дрожов. Всеки от следващите четири комплекса ще бъде доставян през определен период от време в течение на следващите години.

Дрожов съобщи още, че Индия ще купи 18 нови изтребителя Су-30МКИ. Русия пък предлага на Индия възобновяване на съвместната програма по разработване на изтребител от пето поколение.

Дрожов съобщи, че съвместното руско-индийско предприятие в областта на отбраната ще достави на министерството на отбраната на Индия над 600 000 автомата АК-203.

Русия предлага на Индия и съвместно разработване на нова дизелово-електрическа подводница на базата на проекта Амур-1650