До 2024 г. ще бъде създадена крилата ракета "Брамос" за унищожаване на въздушни цели от типа на самолетите за радиооткриване и насочване AWACS, съобщи съдиректорът на руско-индийското съвместно предприятие "BRAMOS" Александър Максичев.

"Проектът на крилата ракета "Брахмос" въздух-въздух за унищожаване на въздушни цели като самолета AWACS е одобрен, завършването на работата по първото изстрелване е планирано за 2024 г", каза той.

Според Максичев основната разлика на тази ракета е, че тя ще бъде използвана за поражение на големи и важни въздушни цели. Сега ракетите Brahmos са проектирани да унищожават сухопътни и морски цели.

„По този начин разширяваме обхвата на целите за ракетите „ Брахмос “, след няколко години тя ще бъде в състояние да унищожава и въздушни цели. Тоест платформата ще остане същата, само с известна модернизация, но ще има различни „мозъци“, тоест различна самонасочваща се глава за унищожаване на радар, тоест контрастна (въздушна) цел “, каза съдиректорът на Brahmos.

Заслужава да се отбележи, че през ноември миналата година Северноатлантическият алианс обяви, че ще замени авиокомпаниите AWACS с изкуствен интелект.

Тогава генералният секретар на НАТО Столтенберг обясни, че се планира подмяна на флота на AWACS след 15 години.

Създаденото през 1998 г. руско-индийско съвместно предприятие „Брамос“ (НПО „Машиностроение“ и Организацията за отбранителни изследвания и развитие на Индия) е специализирано в създаването на свръхзвукови ракети с различна база: корабна, подводна, крайбрежна и въздушна.

AWACS (Aviation Radio Detection and Guidance Complex) е електронна разузнавателна и контролна система, която е инсталирана на самолети и хеликоптери и е предназначена за откриване на вражески цели (във въздуха, земята, водата) на дълги разстояния, насочване на оръжия или прихващане към тях и също координиране на действията на съюзническите сили и свързаните с тях задачи.

В литературата на руски език се използва терминът ДРЛОиУ (система за далечно радиолокационно откриване и управление).