Руското Министерство на здравеопазването излезе в четвъртък с нови методически препоръки, според които безсимптомните пациенти с  коронавирус не бива да се включват в общата статистика на заболеваемост в страната. Ведомството указва, че тези случаи трябва да бъдат регистрирани в отделна графа – „носители на „Ковид-19“, предава Монитор.


Препоръката на здравното министерство внася корекции и при вписването на „причина за смъртта“ на заразените с вируса.

„При избора на причина за смъртта в случаи, свързани с „Ковид-19“, се препоръчва използването на правила, аналогични с тези при грипа“, се казва в документа на ведомството.

Тоест трябва да се посочва основното заболяване на починалия, като обаче се описва и логическата последователност на всички усложнения от коронавируса.

Междувременно в Русия вече четвърти ден се наблюдава положителна тенденция, при която оздравелите за денонощие са повече от новооткритите. За последните 24 часа това съотношение е 8785 /излекувани/ срещу 8371 /заразени/.

Така общият брой на случаите на „Ковид-19“ в страната достигна 379 051, а на оздравелите - 150 993. За последното денонощие количеството на починалите от вируса е рекордно много – 174, а общият им брой вече е 4142.

В Москва, която е лидер в черната класация, излекуваните за 24 часа са 3793, а на новооткритите 2054. Независимо от положителната тенденция, столичните власти продължиха домашната изолация до 14 юни.

Наред с това от 1 юни се отменят някои ограничителни мерки – ще бъдат отворени всички търговски обекти /досега работеха само продоволствените магазини и аптеките/ и  химическото чистене. Разрешават се и разходките в парка, но по график и с носене на маски. Те са задължителни и при посещаването на търговски обекти и при използване на градски транспорт.