Русия е в процес на оборудване на своите нови ядрени подводници с хиперзвукови ракети "Циркон", заяви ръководителят на най-големия руски корабостроител пред държавната информационна агенция, цитиран от Reuters.

"Многоцелевите атомни подводници от проекта "Ясен-М“ ще бъдат оборудвани с ракетна система "Циркон“ на редовна база“, заяви Алексей Рахманов, главен изпълнителен директор на Обединената корабостроителна корпорация (ОКК).

"Вече се работи в тази насока“, предава "Фокус".

Подводниците от клас "Ясен", известни още като проект 885M, са подводници с ядрени крилати ракети, построени да заменят ядрените атакуващи подводници от съветската епоха като част от програма за модернизиране на армията и флота.

Хиперзвуковите ракети Циркон с морско базиране имат обхват от 900 км и могат да се движат със скорост няколко пъти по-висока от скоростта на звука, което затруднява защитата срещу тях.

Президентът Владимир Путин анонсира по-рано тази година, че Русия ще започне масови доставки на ракети "Циркон" като част от усилията на страната за модернизация на атомното си оръжие.

Руската многоцелева фрегата "Адмирал Горшков", която изпробва своите ударни способности в западната част на Атлантическия океан по-рано тази година, вече е оборудвана с ракети "Циркон".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук