На предстоящата днес в Москва среща на върха на страните-членки на Организацията на Договора за колективна сигурност ще бъде обсъдена инициативата на Русия за създаване на колективни сили за оперативно реагиране, съобщава ”Комерсант”.
Ако руското предложение бъде прието, Организацията на Договора за колективна сигурност, в която участват Русия, Беларус, Армения, Киргизстан, Казахстан, Таджикистан и Узбекистан, ще се трансформира в пълноценен военно-политически съюз.
В състава на колективните сили за оперативно реагиране ще участват армейски части и подразделения на страните от Организацията на Договора за колективна сигурност. По данни на “Комерсант” Русия ще предостави най-големия контингент – въздушно-десантна дивизия и десантно-щурмова бригада. Подразделенията от тези сили ще се намират на местата на постоянното си дислоциране и ще се подчиняват на националните командни структури, а щабът на силите ще осъществява координационна дейност. Колективните сили за сигурност ще могат да бъдат задействани в случай на агресия срещу един от членовете на Организацията на Договора за колективна сигурност или при други извънредни ситуации.
Отбелязва се, че създаването на колективни сили за оперативно реагиране може да стане своеобразен отговор на разширяването на НАТО, макар че самите автори на инициатива призовават да не бъде драматизирана ситуацията и подчертават, че усилването на военния компонент на Организацията на Договора за колективна сигурност не трябва да се разглежда като противовес на НАТО.
“Комерсант” обръща внимание, че появяването на военна структура в рамките на Организацията на Договора за колективна сигурност трябва да укрепи политическия съюз, отчитайки опитите на страни от Запада изборно да влияят върху отделни членки на организацията, за да укрепят военното си присъствие в тях. /БЛИЦ