Русия е увеличила броя на корабите в Черно море до 16 единици. Сега общият залп на "Калибър" може да бъде 20 единици ракети, каза ръководителят на Съвместния координационен пресцентър на Силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк.

„Ситуацията в Черно море се променя доста динамично. Към момента корабната групировка е увеличена до 16 единици, добавен е още един надводен ракетоносец. Сега общият залп на „Калибър“ може да бъде 20 единици ракети. Това предполага, че въпреки бурята врагът се опитва да показва мускули“, подчерта Гуменюк, цитирана от УНИАН.

Тя добави, че в Черно море дежурят големи десантни кораби на руските въоръжени сили.

"Те също така държат дежурни два големи десантни кораба. Въпреки факта, че десантната операция, по-специално морският десант, е обречена на абсолютен провал и те вече имаха възможност да се уверят в това. Но за Русия пиарът е от най-стратегическо значение. Следователно по принцип дежурството на големи десантни кораби не приспива нашето внимание, но често при такава буря приспива личния състав (на врага) ", отбеляза Гуменюк. 

Активността на Русия в Черно море – предварителни данни

На 28 януари, сутринта, ръководителят на Съвместния координационен пресцентър на силите за отбрана на юг на Украйна Наталия Гуменюк в ефир каза, че в Черно море по-конкретно има 12 плавателни съда, но сред тях има само 2 ракетоносители - надводен и подводен с общ залп 12 ракети "Калибър".

Тя също така отбеляза, че времето и силните ветрове засега намаляват вероятността руските нашественици да използват дронове-камикадзе на територията на Украйна.

Русия многократно е удряла Украйна от Черно море. Увеличаването на руските ракети-носители обикновено показва непряка подготовка за нова масивна атака.

За да попречи на въоръжените сили на Украйна да ударят руски кораби, врагът ги поставя в „зоната за сигурност“. Нашествениците задържат флота зад нос Тарханкут в посока Новоросийск, за да навлязат в базовите пунктове при подходящи метеорологични условия, но не се доближават до разстоянието, от което могат да бъдат ударени от въоръжените сили на Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук