Руските власти внесоха опозиционера и критик на Кремъл Алексей Навални в списъка на физическите лица и организациите, които се занимават с терористична и екстремиста дейност.

Алексей Навални вече фигурира официално в черния списък на Федералната служба за финансов надзор „Росинформониторинг“. В списъка са включени руски крайнодесни националистически организации и чуждестранни терористични групировки като „Ислямска държава“ и талибаните.

Мярката предвижда частично блокиране на банковите сметки. Разрешено е теглена на 10 000 рубли или около 130 долара месечно за всеки неработещ член на семейството.

По-рано този месец в списъка бяха включени Леонид Волков, бивш ръководител на регионалните щабове на Навални и Иван Жданов, който беше начело на основания от опозиционера Фонд за борба с корупцията.

Волков и Жданов напуснаха страната, а двете организации бяха обявени за екстремистки и забранени на територията на Русия.

Миналия февруари Навални беше осъден на две и половина години затвор по обвинение в мошеничество и изтърпява присъдата си в наказателна колония във Владимирска област.