Руските войски спешно преформатират фронтовата линия в северната част на Херсонска област, съобщават световните издания.

Поради голямото числено превъзходство на ВСУ, руските въоръжени сили създават нова отбранителна линия в по-тесен район, като по този начин елиминират заплахата да попаднат в котел след пробив на украинските части към Берислав.

"Избягвайки очертаващото се обкръжение, Въоръжените сили на Руската федерация се оттеглиха по целия фронт на река Ингулец на изток от завзетия по-рано противников плацдарм на посочената река", пише в Telegram информиран руски военен наблюдател.

"Ключовото село Давидов Брод (за което се водиха ожесточени боеве в продължение на два месеца) и редица други големи села в околността са изоставени.

Отстъплението продължава. Очевидно целта на руското командване е да се намали фронтовата линия, обхващаща Берислав и язовира Ново-Каховск", пише още анализаторът.

От другата страна на левия бряг на Днепърския плацдарм, по време на пробива на ВСУ по Днепър, руските сили напускат Дудчани и държат отбранителната линия по направлението Милово-Борозенское.

От десния бряг на Днепър руската артилерия също ще може да подкрепя отбраняващите се войски, но руските части спешно се нуждаят от подкрепления, предимно с тежко оборудване.

В момента танкове, БМП и друга техника са на път за Крим, а мобилизираните части се подготвят на полигоните. Целта е фронтовата линия трябва да бъде задържана, докато мобилизираните части бъдат вкарани в зоната на бойните действия.

Карти на руското министерство на отбраната, които бяха представени днес, показаха бързото изтегляне на руските войски от области в Източна и Южна Украйна, където те бяха подложени на силен натиск от украинското контранастъпление, предаде от своя страна Ройтерс.

В ежедневното си видеообръщение военното ведомство не спомена за никакво изтегляне. Но на картите, с които си служи, за да покаже локациите на коментираните руски удари, оцветените зони, попадащи под руски контрол, бяха много по-малки отколкото ден по-рано, отбелязва агенцията.

Преди миналия месец да претърпят разгром в Североизточна Украйна, руските сили там бяха разположени на около 70 километра южно от Купянск покрай река Оскил. Сега обаче изглежда са се изтеглили на около 20 километра на изток до границата с Луганска област.

Това означава, че руските войски са напуснали и последните контролирани от тях части от Харковска област, с изключение на малка зона между град Дворична и руската граница. В продължение на няколко месеца окупираните територии в Харковска област бяха управлявани от назначена от Москва администрация.

Освен това картите показват, че руската линия на контрол по десния бряг на река Днепър в южната Херсонска област се е изтеглила на 25 километра на юг до линия, която минава на запад от град Дудчани.  

И двете зони попадат в обхвата на бойните действия, за които Украйна съобщаваше, че напредва, без обаче да дава подробности.

Това не е първият случай, когато Москва косвено признава за изтегляне. На 11 септември руското министерство на отбраната показа карта, на която се виждаше, че руските сили са напуснали повечето контролирани от тях части на Харков, припомня Ройтерс.

Украинското министерство на отбраната потвърди в Twitter освобождаването на селището Давидов Брод, считано за ключово на тази фронтова линия, съобщава украинското издание "Фокус".

В мрежата е публикуван видеозапис, на който се вижда как войници от 35-а отделна бригада на морската пехота издигат украинското знаме над село Давидов брод.

"Украинските морски пехотинци се движат уверено към Черно море", коментира видеото от министерството на отбраната.

 

Украинският депутат Роман Лозински също публикува в профила си в социалната мрежа видеоклипа с украинските бойци.

"Давидов Брод! Отвоюван! Там току-що бе издигнато нашето знаме!" -- пише Лозински.

Според него селището е един от ключовите пунктове в плацдарма през река Ингулец в посока към Херсон.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук