Руската фармацевтична наука успя бързо да реши най-сложния проблем и да създаде няколко варианта на ваксината за коронавирус, пише "Труд"

Изглеждаше, че всичко е много просто и трябва само да се установи тяхното масово производство, да осигурим себе си и да заработим за износ. Но тук възникнаха само проблеми. Ще може ли Русия да ваксинира цялото население на страната и да осребри научните си постижения? 

Русия беше една от малкото страни, които успяха самостоятелно да разработят ваксина срещу COVID-19. При това не една, а три ваксини наведнъж от различни научни институти. Векторната ваксина Sputnik V, която е разработена от Московския център ''В.И. Гамалей''.

През октомври Министерството на здравеопазването регистрира втората ваксина - пептидния препарат EpiVacCorona, разработен от Новосибирския научен център ''Вектор''. И накрая, и третата ваксина е на път - жива ваксина от Центъра за изследване и разработване на имунобиологични продукти "Чумаков". Тя е в последния си, трети етап на изпитания.

Това, че Русия успя да създаде свои собствени ваксини срещу инфекцията, която обърна целия свят с краката нагоре и го въвлече в бездната на икономическата криза, само по себе си е голяма заслуга на руските учени и специалисти. Изглежда, че сега най-важното е да се извършат изпитанията и тогава остава само да се инжектира чудодейно средство на всеки човек на планетата, след което можете да забравите за пандемията завинаги.

Обещанието на Денис Мантуров обаче, че 30 млн. дози от ваксината ще бъдат произведени в Русия до края на 2020 г., няма да бъде изпълнено. Най-вероятно ще има 10 пъти по-малко дози.

Производството на местната ваксина е изправено пред уникални предизвикателства: беше необходимо възможно най-бързо да се намери екип от учени, които да поемат всички рискове с разработването на ваксина и технологичен капацитет, който да може да произведе необходимия брой дози. Ако първото го има в Русия, то с второто има известни трудности отбелязва доцентът от катедрата по статистика на PИУ ''Г. В. Плеханов'' Олга Лебединская.

На практика се оказва, че Русия засега не е в състояние да произведе толкова ваксина, колкото й е необходимо. В страната живеят 146 млн. души, а за един руснак са нужни 2 дози от ваксината. Въпросът колко дълго действа ваксината и колко често е необходимо да се ваксинира е оставен извън скоби.

Засега са обявени плановете за производство само на ваксината Sputnik V. През ноември ще бъдат произведени само 0,5 млн. дози, през декември и януари те ще направят още по 1,5 млн. дози, от февруари ще започнат да произвеждат 3 млн. дози на месец, а едва от април ще пуснат 6 млн. дози на месец. Оказва се, че от ноември 2020 г. до края на 2021 г. ще бъдат произведени 63 млн. дози от ваксината.

Това очевидно не е достатъчно, за да се ваксинират всички руснаци, като се има предвид, че те трябва да бъдат ваксинирани два пъти. Всъщност от 146 милиона руснаци само 20% от населението ще може да ваксинира два пъти с ваксината Sputnik V.

Има, разбира се, големи надежди, че и другите две ваксини скоро ще бъдат масово произведени. Ще имат ли те по-голям производствен капацитет от Sputnik V? Дори производителите на трите ваксини да успеят да достигнат еднакви производствени обеми, това пак ще покрие нуждите на само 80% от руското население.

Засега обещават, че втората ваксина "EpiVacCorona" от "Вектор" ще влезе в гражданско обращение до края на тази година, но до януари ще бъдат произведени само 50 000 дози. Все още не е ясно колко бързо ще се увеличи производството на тази ваксина. За третия продукт производствените планове са още по-неясни.

Всичко ни изглеждаше просто - трябва да вземете лабораторния регламент от разработчиците, които имат регистрирано удостоверение, да дойдете на производствената площадка и да започнете да произвеждате ваксината, от която всички се нуждаят в големи количества. Но между лабораторните и индустриалните производствени технологии се появи голяма дистанция.

И засега само няколко компании с достатъчна научна компетентност в сложната област на трансфер на биотехнологиите могат да извършат прехода от една технология към друга.

За съжаление, този малък производствен обем се дължи на липсата на техническа възможност за увеличаване на производството на ваксини. Да, няма достатъчно биореактори с правилната рецептура и дозировка. Тоест, сега има само условна рецепта за ваксината. Всички декларирани производители - ''Биннофарм'', ''Р-Фарм'', ''Генериум''  активно купуват биореактори, но все още е отворен въпросът за отстраняването на грешките казва Олга Лебединская.

Според нея производството на ваксини се отличава с различното си оборудване и колкото повече ваксини има, толкова повече са възможностите за производство.
Обикновено отнема една година, за да се създаде такова масово производство, но сега имаме само няколко седмици. Именно поради този проблем обещанието на Мантуров да произведе 30 млн. дози до края на годината няма да се изпълни, отбелязва Лебединская.

Единственият проблем, който Русия трябва да реши, за да започне масово производство на ваксини срещу коронавирус, е липсата на оборудване, каза Владимир Путин в края на октомври. Има определени проблеми, свързани с наличието или отсъствието на определено количество оборудване - хардуер както се казва - за разполагането на масово производство, каза Путин.

В Русия се използва главно чуждестранно оборудване за производството на ваксини срещу коронавирус, заяви в ефира на телевизионния канал "Русия 1" кандидатът на биологичните науки, и член на РАН Алексей Дейкин. Ето защо президентът на страната даде указания за засилване на работата по разработването на руски устройства за създаването на ваксини.
Изграждането на заводи от нулата за производството на почти 300 млн. дози ваксини годишно (за пълно осигуряване на населението на Русия) е твърде дълго и е непосилно финансово. За да се ускори процесът, е необходимо да се преоборудват съществуващите мощности на страната за производство на ваксини срещу COVID. И най-вероятно в ущърб на другите препарати, които се произвеждат в тези предприятия.

Дейкин каза, че проблемът е, че на фармацевтичните компании не може да бъде наредено да преориентират производството си. Освен това Русия трябва да купува чуждестранно оборудване, добави той. По очевидни причини не е толкова лесно да се купи това оборудване сега. И не само поради съществуващите логистични проблеми, но и поради огромното търсене на това оборудване по целия свят.

Всички водещи държави сега са фокусирани върху само едно нещо - или създаването на ваксина, или закупуването на лиценз за производство на ваксина и бързо увеличаване на нейното вътрешно производство.

Русия, имайки под ръка ваксини, може да забогатее от техния износ. За да разберем: само в Индия има 1,3 млрд. души, които се нуждаят от поне 2,6 млрд. дози ваксина (двойна ваксинация).

Цената на руската коронавирусна ваксина няма да надвишава $13 за доза, каза ръководителят на ФАС Артемьев. Тоест, две ваксинации ще струват $26. Или само от Индия Русия може да спечели $34 млрд. А има още много азиатски и южноамерикански държави и цял списък страни от бившия СССР, които може да предпочетат руската ваксина пред американската. За сравнение, страната ни печели около $261,53 млрд. от продажбата на нефт и газ.

Търговската цена на руската ваксина Sputnik V ще бъде обявена едва следващата седмица. Обещава се, че тя ще бъде много по-ниска от тази на чуждестранните конкуренти и това е огромно предимство за бъдещия износ. Обявената цена за доза от $19,50 е от Pfizer и $25-37 от Moderna означава, че необходимите две дози ще струват $39 и $50-74 на човек.

Ясно е, че износът на руската ваксина ще е потенциална златна мина. Има красноречиви примери за износ на руски ваксини. Например, Центърът „Чумаков“, произвежда една от най-добрите ваксини в света срещу жълта треска и я изнася в много страни по света, където съществува тази инфекция, и от това получава много пари.

През шейсетте години, когато имаше най-голямата пандемия на полиомиелит, ваксина срещу това заболяване е разработена от същия център под различно име. Изнесохме го в огромни количества и с помощта на него спряхме епидемията в Япония и други страни, казва професорът и ръководител на лабораторията по биология и индикация на арбовируси на Изследователски институт по вирусология „Д. И. Ивановски'' Александър Бутенко.

Днес обаче се изисква огромно количество ваксини, така че износът на руски ваксини срещу коронавирус е възможен, но не и сега. В момента е важно да се произвеждат възможно най-много ваксини по целия свят, за да се ваксинират колкото се може повече хора. Първо, необходимо е да се спре честотата на заболяванията.

И тогава ще дойде и втория момент - да спечелим пари от това голямо постижение на руската наука. Освен това Русия е похарчила колосални пари от бюджета си за борба с пандемията и икономическите последици, смята вирусологът. Предвид сериозността на проблема и необходимостта да се ваксинират милиарди хора по планетата възможно най-бързо, Русия е готова да продаде своите уникални технологии за ваксината срещу коронавирус на други страни. Това обаче не е благотворителна акция.

От продажбата на лицензи за производство на ваксини в различни страни, страната ни може да печели.

Русия не се е отказала да навлезе на международния пазар, който се оценява от експертите на $100 млрд. годишно, каза президентът. Според него Русия е готова "да осигури продажбата на интелектуална собственост", както и да произвежда ваксината на чужди обекти. Но без ущърб на ваксинацията в самата Русия - искам да подчертая, тъй като все още трябва да закупим или създадем това оборудване, а ние сме готови да работим с чуждестранни партньори, обясни Путин.

Тъй като нямаме достатъчно собствени възможности да ваксинираме 143 млн. руснаци, други страни могат да компенсират недостига на ваксини в Русия. Руският фонд за директни инвестиции, който помогна за разработването и популяризирането на ваксината, казва, че ще произведе 500 млн. дози през 2021 година. Това ще стане възможно именно заради производството в чужбина.

Ваксината Sputnik V вече има производствени споразумения с четири държави - Китай, Южна Корея, Индия и Бразилия. Но всеки ден има още хора, които искат да закупят лиценза за производство на руската ваксина.