Най-новите руски системи за противоракетна и противовъздушна отбрана С-500 "Прометей" ще надминат ефективността на всяка съвременна система за ПВО, пише китайското издание “Сина”.

Отбелязва се, че поради своите характеристики новата система за противовъздушна отбрана ще заеме мястото на С-400 като най-модерната руска система за противоракетна отбрана.

Авторът на статията припомни, че някои приписват способността на С-500 да сваля метеорити, пише "Поглед инфо".

Така през 2013 г. в околностите на Челябинск падна метеорит с диаметър около 20 метра, разлетя се на части. Учените са установили, че той е прекосил атмосферата със скорост 67 600 километра в час.

"Но в руските социални мрежи този инцидент беше наречен “чудото на работата на С-500”, защото казват, че докато са провеждали изпитанията на новата система за ПВО С-500, тя е прехванала този метеорит и успешно го е унищожила, благодарение на което Земята не е засегната по никакъв начин”, се казва в публикация.

Производството на С-500 започна през юни. Според главния изпълнителен директор на “Ростех” Сергей Чемезов, Русия все още няма да продава комплексите “за никакви пари”, те се изграждат предимно за въоръжените сили.

Радиусът на поразяване на С-500 “Прометей” е 600 километра. Системата ще може да открива и едновременно да поразява до десет балистични свръхзвукови цели, летящи със скорост до седем километра в секунда.

Освен това ще може да поразява бойните глави на хиперзвуковите ракети. Според характеристиките на С-500 той ще бъде значително превъзхождащ системата за противовъздушна отбрана С-400 в експлоатация, както и американския си конкурент Patriot Advanced Capability-3.

Превод: В.Сергеев