Като ръководител на Федералната данъчна служба Михаил Мишустин успя да направи руската данъчна служба една от най-ефективните в света.


Поради цифровизацията делът на „черната“ икономика е намален до нивото на напредналите страни и вече в два часа може да бъде открита компания в Русия. Това съобщи политическият анализатор Олег Матвейчев, коментирайки решението на президента да предложи Мишустин за поста на държавен глава.

„Михаил Мишустин е един от най-професионалните хора в правителството. Когато започна да работи, той всъщност започна в безнадеждна ситуация: нямаше събиране на данъци, пише "Поглед инфо".

Тогава Федералната данъчна служба се радваше на ужасна репутация: пълна корупция, опашки в данъци и т.н. Изгубихме всичко това и слава Богу “, каза Олег Матвечев, член на експертния съвет на HSE, член на експертния съвет на Експертния институт за социални изследвания (EИСИ)

Според политолога сега „не бялата“ част от руската икономика е спаднала до 25%, което съответства на нивото на напредналите страни на света. „Повечето европейски страни нямат това ниво. Гърция има 60% от черната икономика. Италианците също ни отстъпват “, увери експертът.

При Мишустин Федералната данъчна служба премина на електронни технологии за проследяване на плащанията, провеждане на всякакъв вид проверки и отказа да „изземва документи и всякакви„ набези “, добави Матвейчев. 

„По дигитализация данъчната служба изпреварва всички. Ако по-рано скандалите бяха свързани с данъчната служба, сега виждаме, че полицаи и някой са арестувани, но много отдавна не са арестувани хора от данъчните власти. Защото корупцията сред тях е изтребена като класа ”, каза източникът.

Друго постижение на Федералната данъчна служба беше да повиши ефективността на работата. Преди това руските бизнесмени завиждаха на други страни, в които нова компания може да бъде регистрирана за няколко дни, но сега "в Русия можете да регистрирате компания за два часа". „Наскоро самонаетите започнаха да се регистрират. 

Отчитането до голяма степен е електронно. Руската данъчна система сега е една от най-напредналите в света. Правилните данъци се взимат, тези, които работят за укрепване на икономиката “, завърши Олег Матвейчев. Той счита всичко това за резултат от работата на Мишустин.

По-рано в сряда президентът Владимир Путин предложи кандидатурата на ръководителя на Федералната данъчна служба Михаил Мишустин за поста на руски премиер. Държавната дума е готова да разгледа кандидатурата му в четвъртък.

По-рано премиерът Дмитрий Медведев  обяви  оставката на правителството. След това Путин  обяви  намерението си да създаде нов пост в Съвета за сигурност на Русия - заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация. Тази позиция се предлага да заеме Медведев.

Михаил Мишустин е роден на 3 март 1966 г. в Москва. През 1989 г. завършва Московския машинен институт (STANKIN; сега - Московски държавен технологичен университет) с квалификацията „системен инженер“, през 1992 г. - аспирантура на този университет.

През 2003 г. защитава в Руската икономическа академия "Плеханов" дисертация за степен кандидат на икономически науки по темата "Механизмът на държавната данъчна администрация в Русия."

През 90-те работи в Международния компютърен клуб. През 1998 г. заема поста помощник на ръководителя на Държавната данъчна служба на Руската федерация Борис Федоров по информационни системи за счетоводство и контрол на данъчните плащания.

От 22 август 1998 г. - заместник-началник на Държавната данъчна служба. От март 1999 г. до март 2004 г. той е заместник-министър по данъците и налозите. От 22 март 2004 г. до 18 декември 2006 г. - ръководител на Федералната агенция за кадастър на недвижими имоти.

През 2008-2010 г. беше президент на UFG Capital Partners и управляващ партньор на групата компании на UFG Asset Management (управление на активи, инвестиционен бизнес), ръководеше проекти за стартиране на венчър фонд, фондове за недвижими имоти, както и развитие на бизнеса в регионите. От 6 април 2010 г. - ръководител на Федералната данъчна служба на Руската федерация (Федерална данъчна служба на Русия). Той замени Михаил Мокрецов на този пост.

Мишустин участва като ментор в кадровото състезание „Лидери на Русия“. Той посъветва победителите в проекта, споделяйки с тях своя професионален опит.