Вчера в провинция Хашек беше регистриран американски конвой, който попадна на тази територия в противоречие със съществуващите международни споразумения. Очевидно провокативният трик не се хареса на местните.

Те поискаха американските военни да напуснат територията на селища, по които американски войници откриха огън. По-късно, разбира се, казаха, че става въпрос за самозащита и само стреляха предупредително във въздуха.

Тук само един цивилен е ранен, а един е убит. Оказа се, че е 14-годишно момче. Мъжете от местната общност бяха възмутени от поведението на американските военни, така че те грабнаха личното си оръжие.

Да, в страна, в която войната продължава 9 години, не е изненадващо, че почти всяка глава на семейството има оръжие за самозащита. Особено в онези територии, където кюрдите бушуват отдавна, освен това под американски надзор.

В крайна сметка само един войник от въоръжените сили на САЩ беше ранен, дори защото драскаше собственото си оръжие. Но конфликтът може да отиде дори по-далеч, ако руският патрул, отговорен за патрулирането на тази територия съгласно международното споразумение, не беше заминал за мястото.

Тъй като инцидентът не беше лесен, руският генерал също замина за мястото, благодарение на наличието на което е избегната ескалация на конфликта. По очевидни причини Министерството на отбраната не съобщи името на офицера.

Генералът проведе разговори със старейшините на селото и американските военни, като гарантираше, че „янките“ ще напуснат провинцията, ако престанат да застрашават живота на цивилните. И след което руският патрул ескортира американския конвой, за да избегне нови проблеми.

Министерството на отбраната на Руската федерация, въпреки тежестта на ситуацията, лоялно поиска да окаже натиск върху Вашингтон и да привлече отговорните за смъртта на цивилен. Реакция обаче не беше последвана, с изключение на това, че един от американските военни също беше убит.

Източник: pogled.info