Новозеландските аборигени са пропити от духа на православното християнство. Все повече хора от племето маори приемат православието и кръщават децата си с руски имена, съобщи агенция “Новий регион”, като се позова на информация, разпространена от Екатеринбургската епархия на Руската православна църква.
Навлизането на православното християнство в Нова Зеландия е резултат от мисионерската дейност на емигранти от Русия. Така например студентката от Екатеринбург Людмила Яковлева след няколко години учене в Уралския държавен икономически институт се омъжила за чужденец и вече като Людмила Лаури отива да живее в Южното полукълбо.
В писмата до роднините си в Урал тя пише, че при имигрантите от Русия “във всеки дом се запазват благочестивите руски обичаи” и всяка православна енория “е частица от Русия, при това стара Русия” и богослуженията наистина се извършват в препълнени храмове. “Имайки пред очите си примера на имигрантите от Русия, към православието се приобщават много новозеландски аборигени. Те кръщават децата си, давайки им руски имена – Саша, Маша, Таня”, разказва Людмила Лаури, предаде Newsru. /БЛИЦ