Руски ракетоносец Ту-160 в Японско море е бил поет под наблюдение от два изтребителя пето поколение F-35A, но бомбардировачът от ВВС на Русия лесно се е откъснал от тях, като е превключил на форсаж, пише китайското издание “Сина”, като отбелязва, че американските самолети „са се посрамили“ в тази ситуация.

Твърди се, че инцидентът е станал на 3 ноември. Ту-160 е извършвал планов полет в Японско море, когато два F-35 го обграждат отдясно и отляво. В този момент руският бомбардировач внезапно ускорява, включил форсажа. Поради това скоростта на Ту-160 се е увеличава до 2,05 пъти скоростта на звука, пише “Сина”.

Двата изтребителя F-35A реагират, но твърде късно - докато включат собствения си форсаж, радарите все още могат да засекат бомбардировача Ту-160, но пилотът вече го губи зрително.

Китайската публикация подчертава колко лесно един 110-тонен самолет успява да се откъсне от 13-тонните американски изтребители.

Изтребителите от страните от НАТО и съюзните държави се опитват да контролират всички полети на Ту-160 и другите руски бомбардировачи.