Изтребителят Су-57 и БПЛА С-70 се озоваха заедно в небето и завършиха бойни тренировъчни мисии за преодоляване на системите за противовъздушна отбрана и безопасно влизане в зоната на „врага“.


Сега официално можем да кажем, че Русия получи нова интелигентна бойна система, в която участват хора и летящи роботи. Но това не са всички предимства на такъв тандем, пише "Поглед инфо".

Съвместният полет на руския изтребител пето поколение Су-57 с тежкия боен дрон С-70 “Ловец” беше предсказуем - и двата самолета са произведени от “Сухой” и използват подобни технологии.

Това изглежда красиво - тежкият, но много елегантен изтребител Су-57 и грациозният “Ловец”, направени с помощта на стелт технологии, хармонично се допълват взаимно.

Подобна комбинация от самолети и БПЛА потвърждава предположението, че Су-57, с отличните си изтребителни качества, ще се използва като летящ контролен център.

Налице е наистина нова интелигентна въздушна система, в която участват хора и летящи роботи.

По този начин, интригата със снимка на родния изтребител пето поколение Су-57, на чийто вертикален стабилизатор, редом със силуета на самата “сушка”, е изобразена контура на летателен апарат компониран като “летящо крило”, се разреши със съвместен полет на тези машини.

Смята се, че това е само констатиране на факт за използване на общите технологии в производството на самолета и безпилотния апарат, но експертите веднага заподозряха, че “Ловецът” може да се използва именно в тандем със Су-57, получавайки от него команди и идентифициране на цели от въздуха.

„В такъв тандем Су-57 и S-70 все още е трудно да се каже кой от тях е “ловец” и кой е “хрътка”, коментира експертът по военна авиация Юрий Гаврилов. “Предполага се, че изтребителят ще бъде лидерът, който ще координира действията на няколко дрона във въздуха.

Сега, както виждате, БПЛА е издигнат в небето от оператор на земята, по-нататъшният му полет е извършен според плана, а изтребителят придружава дрона и използва данните му при влизане в зоната на покритие на ПВО.

Вероятно се предполага и коригиране на безпилотните апарати във въздуха от самия самолет в зависимост от променящата се въздушна и наземна обстановка.

В този случай ще бъде необходим втори пилот-оператор на борда на Су-57; за един пилот ще бъде по-трудно да контролира безпилотните помощни средства.

При всеки случай в тандема изтребител-БПЛА се решава основната задача - сигурността на човека, който ще управлява бойните дронове на разстояние, едновременно прикривайки ги от нападението на изтребителите на противника”, допълни той.

“Ловецът” е просто класически дрон, макар и оборудван с бордово електронно оборудване, в което има различни системи - управление на информацията, автоматично управление, мониторинг и диагностика, инерционно-сателитна навигация, както и апаратура за взаимодействие с общото оборудване.

Конструкцията на БПЛА включва модулно оборудване, което ще позволи промяна на полезния товар в зависимост от вида на бойната мисия.

Подобна компоновка и висока скорост (предполага се, че С-70 е в състояние да развива до 1000 км/ч) го поставят на първо място сред подобен клас самолети.

Ако в небето има такъв „партньор“ като Су-57, това ще бъде уникална бойна „глутница“.

Необходимо е да се споменат изпитанията на БПЛА “Алтиус” на казанското предприятие КБ “Симонов”, който трябва да се превърне в руския отговор на американската разработка на разузнавателни дронове RQ-4 Global Hawk.

С боен товар до два тона този дрон е способен, както се посочва, да прелети 10 хиляди километра, да се издигне на височина 12 километра и да бъде в автономен полет почти два дни.

Руските БПЛА “Орион”, “Форпост” и няколко други изглеждат малко по-скромни.

Нищо не се знае за възможността за адаптиране на тези дронове към Су-57 като център за контрол на въздуха, но теоретично те могат да бъдат координирани и от пилота на изтребителя.

Сега Министерството на отбраната обръща най-голямо внимание на „Ловеца” поради техническите му характеристики и бойни възможности. В своята конфигурация и чисто външно „Ловецът“ наподобява американския бомбардировач B-2 „Спирит“ - „летящото крило“, създадено с помощта на аеродинамична схема, използваща стелт технологии.

По принцип външната прилика приключва дотук: американецът има маса много по-голяма (тегло на излитане от 171 тона и полезен товар от 27 тона), а мисията е друга, все пак е бомбардировач.

С-70 също не е изтребител и не е предназначен за въздушен бой - дизайнът на „летящото крило“, в което няма вертикална опашка, значително намалява маневреността. Въпреки това, в ролята на разузнавач, откривател на системите за противовъздушна отбрана и дори ударен самолет, „Ловецът“ може да си го представим.

Съществува чисто търговски интерес към съвместната употреба на “Ловеца” и Су-57 - с появата на такъв тандем търсенето трябва да нарасне. Турция, Индия, Китай разглеждат руския изтребител от пето поколение, но в него намират някои „недостатъци“.

Допълнението под формата на С-70 поставя Су-57 в по-благоприятна светлина.

Превод: В.Сергеев