Руското подразделение на Google e подало молба за банкрут, съобщава Reuters. Това става, след като руските власти са запорирали банковата сметка на компанията в Русия, което направи невъзможно функционирането на руския офис.

"От 22 март 2022 година дружеството предвижда собствен фалит и невъзможност да изпълни паричните си задължения, исковете да изплати обезщетения и (или) възнагражденията на служителите, работещи или работили преди това по трудов договор", се казва в информация, публикувана във "Федресурс".

"Гугъл Русия" публикува известие за намерението си да подаде молба за банкрут", заяви говорителят на компанията, цитиран от money.bg.

Тази седмица Русия заяви, че не планира да блокира YouTube на Alphabet, въпреки многократните заплахи и глоби, признавайки, че подобен ход вероятно ще пострада руските потребители и следователно трябва да се избягва.

Главният изпълнителен директор на "Ростелеком" Михаил Осеевски заяви в сряда, че Google работи нормално в страната, включително всички нейни сървъри, пише агенция ТАСС.

Не е ясно дали глобите, наложени срещу Google, които включват глоба от $113 милиона през декември за това, което Москва каза, че е многократно незаличаване на съдържание, което Русия счита за незаконно, са виновни за обявяването на несъстоятелност.