На 15 ноември Владимир Путин разговарял по телефона с лидерите на ДНР и на ЛНР Александър Захарченко и Игор Плотницки относно възобновяване на преговорите с Украйна за размяна на пленниците.
По версията на Киев, в затворите на ДНР и ЛНР се намират 152 заложници. В Донецк и Луганск чакат освобождаване от 900 до 1000 души.
 
От различните публикации в медиите и малкото официални сведения се вижда, че списъците скоро няма да могат да се изчистят от случайни имена.
 
Киев признава само 306 пленници. В отговор Донецк и Луганск говорят едва за 74 пленници. Ситуацията се усложнява от факта, че някои от пленените „сепаратисти” по различни причини не искат да се връщат в Донбас. Освен това Украйна отказва да освободи хора, които вече са осъдени и нямат статут на пленници, или са ВИП-пленници.
 
Според mk.ru, пример за това е Руслан Гаджиев. Мъжът от Ставрополския край е доброволец в Донбас, механик-водач на танк от батальона „Август” на милицията в ЛНР, попаднал в плен през януари 2015 г. Процесът срещу него ще продължи още поне година и най-вероятно ще получи доживотна присъда.
 
Гаджиев е единственият оцелял боец от танковия взвод, нахлул в позициите на украинския взводен опорен пункт край Санджаровка. По версията на обвинението, с веригите на своя танк той смачкал 9 украински войници и осакатил още 12.
 
Атакуващите танкове обаче били три и единствено Гаджиев оцелял от екипажите. Танкът му бил улучен с гранатомет, а след това в отворените люкове били хвърлени гранати. Руслан оцелял, защото викал: „Аз съм руснак!” Сега избрал версията прокуратурата да докаже вината му.
 
Тъй като няма обявена война с кървавата касапница край Санджаровка ще я разглежда граждански съд като типично ПТП: с искане адвокатът да представи транспортното средство (танка), 37 потърпевши (ранени и семействата на загиналите), достъп до мястото на боя (което от февруари 2015 г. е под контрола на ДНР) и други доказателства.
 
Гаджиев не попада в списъка на размяната. Украйна ще ги пази за обмен на важни персони като „кримските терористи” начело с Олег Сенцов. Отделен въпрос е дали Русия ще се съгласи на тази размяна, пише mk.ru.
 
Превод и редакция: БЛИЦ