Кметът на град Гостомел северозападно от Киев, където се намира военна база, е убит от руската армия. Това съобщение днес се появи в редица водещи украински сайтове и дори кметът на Киев Виталий Кличко изказа съболезнования.

"Юрий Илич Прилипко загина, докато раздаваше хляб и лекарства на болни и полагаше грижи за ранени", се казва в комюнике на общината във фейсбук.

Истината обаче е съвсем различна. Съветникът на министъра на вътрешните работи Вадим Денисенко заяви, че градоначалникът всъщност е жив и здрав..

Ръководителят на Обединената териториална общност на Гостомел Юрий Прилипко е ​​жив и предварителната информация, че е разстрелян от руски войски, не е вярна. В медиите имаше информация, че уж окупаторите са застреляли шефа на Гостомелската ОТГ. Искам да опровергая тази информация. Не е вярно. Той е жив и здрав", каза Денисенко.

Той добави, че като цяло ситуацията в страната е овладяна, а информацията за околностите на Мариупол и Харков не отговаря на истината.

"Мариупол е проблемна точка, ние знаем това. Друг момент е, че руснаците започват да говорят за пълно обкръжаване на Мариупол, пълно обкръжаване на Харков. Това в момента е напълно невярно", каза съветникът на министъра..

В Гостомел се намира военното летище "Антонов", което бе атакувано от руските сили на 25 февруари.