По Юлианския календар руснаци, сърби, македонци, арменци и много други празнуват Бъдни вечер на 6 януари, а Коледа - на 7-и. Всъщност ние българите, заедно с гърците и румънците, отбелязваме Рождество по каноните на Римокатолическата църква.

Президентът на Русия Владимир Путин поздрави православните християни и всички граждани на Русия, празнуващи Рождество Христово (Коледа по стар стил). Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

„Поздравявам ви сърдечно с Рождество Христово. Този светъл празник ще дари милиони вярващи с радост и надежда, ще ги приобщи към духовните извори и отческите традиции, ще ги обедини около непреходните християнски ценности и многовековното историческо и културно наследство на руския народ“, се казва в поздравлението.

„С чувство за дълбоко удовлетворение отбелязвам плодотворната, истинска подвижническа дейност на Руската православна църква и другите християнски конфесии, съдействащи за поддържането на гражданския мир и съгласието в нашата страна, развиването на междурелигиозния и междунационалния диалог. И, разбира се, значимият им принос в укрепването на висок моралн и нравственост в обществото, възпитанието на подрастващото поколение и решението на насъщните социални проблеми“, отбеляза руският президент.

Путин пожела на всички православни християни, които отбелязват Рождество Христово, здраве, успехи и благополучие.