Българка изкачи Еверест. Силвия Аздреева от Петрич е стъпила на най-високия връх на планетата в експедиция, водена от непалеца Нирмал Пурджа (станал световноизвестен с рекорда си за най-бързо изкачване на 14-те осемхилядника), съобщава БНР.

Веднага след Еверест Аздреева е изкачила със същия екип и съседния осемхилядник - връх Лхотце. Така петричанката става втората, българка, стъпила на Еверест, и първата - на Лхотце. 

Според информация на организаторите родената в Петрич Аздреева е една от тримата участници, които са успели и на двата върха. Другите са мексиканец и южноафриканец, водени са били от най-добрите шерпи в света.

Представяме ти 200 лв. Бонус за Спортна efbet.com

“Нашата невероятна първа група постигна целта си", написаха  във фейсбук водачите и уточниха, че са случили на перфектен прозорец от време.

"Този отбор беше брилянтен - наистина силен, позитивен и решен да учи и да бъде най-добрият. За нас от „Елит Експед“ беше удоволствие да ви водим и да гледаме как вашата сила и увереност нараства - не бихме могли повече да се гордеем с вас“, съобщават те във Фейсбук.