Момче от американския щат Мичиган ще остане без крака заради рядко усложнение на COVID-19, съобщава Fox 17.

10-годишният Дишан Джеймисън вдигнал висока температура и на 21 декември майка му незабавно го закарала в болница. Лекарите му поставили диагноза мултисистемен възпалителен синдром при децата. Медиците са категорични, че това е най-тежкия случай, с който до момента са се сблъсквали.

Лекарят на Дишан Розмари Оливеро казва, че синдромът се развива за две-осем седмици след заразяване с новата коронавирусна инфекция. При Джеймисън COVID-19 протекъл безсимптомно, а синдромът се е развил след две седмици.

От 5 000 пациенти с положителен тест за коронавируса, само 21 деца са диагностицирани с мултисистемен възпалителен синдром.

Симптомите могат да включват висока температура, почервеняване на очите, обрив, подути лимфни възли, повръщане и диария. Точната причина за синдрома е неизвестна.

Синдромът е довел до натрупване на течност в краката на момчето. Лекарите са направили всичко възможно за да ги запазят, но са били принудени да съобщят на семейството, че крайниците трябва да се ампутират.

„Беше много трудно да се вземе такова решение. Просто се чудя какъв живот го очаква след ампутацията. Той обича да играе футбол и да води активен начин на живот. Много е трудно“, казва майката на момчето Бритни Атман.

Тя се утешава с мисълта, че по-късно синът й отново ще може да ходи с помощта на протези.