Рязко се покачва броят на заразените с Covid-19 в Северна Гърция. Властите са в готовност да наложат локална карантина в Солун, в Халкидики и в други райони.

За пореден път се призовават жителите и гостите на Солун и на Халкидики да спазват стриктно санитарните мерки. Само за три дни в Солун са регистрирани 107 положителни проби. Расте и броят на носителите на Covid-19 на Халкидики, където огнището пламна след сватбено тържество.

В момента мярката не може да се приложи, защото много от жителите на Солун и на Северна Гърция вече са заминали на почивка или са в отпуск за празника Богородица.

"Ако продължава да расте броят на заразените, след 15-и август ще се въведат извънредни мерки", съобщават от Министерството по защита на гражданите.

Кметът на Солун Константинос Зервас разпореди дезинфекция на всички служби на общината и призова за бдителност в следващите дни.

Очаква се ограничаване на броя на пътниците в градския транспорт, ограничено работно време на кафенета и ресторанти, а в най-лошия случай - връщане на изискването за излизане от вкъщи само с разрешение от властите.

От днес в 10-дневна карантина е остров Порос, където се прилагат строги ограничения за движение и контакти.