Премиер министърът на Русия Дмитрий Медведев обясни причината за оставката на правителството. По думите му тя е подадена в съответствие с член 117 от Конституцията на Руската Федерация. 

"Уважаеми Владимир Владимирович, уважаеми колеги, всички вие бяхте свидетели на посланието на президента на Русия. Владимир Владимирович като президент посочи не само приоритетите на работа в страната ни през близката година, но и цяла редица фундаментални промени в Конституцията на Руската Федерация. 

Когато те бъдат приети, а по всяка вероятност това ще бъде направено след обсъждане, ще внесат съществени промени не само в редица членове на Конституцията, но и в целия баланс на властта.

В изпълнителната власт, в законодателната, в съдебната власт.

В този контекст е очевидно, че ние като правителство на Руската Федерация сме длъжни да предоставим на президента на нашата страна възможност да приеме необходимите за това решения. И в тези условия, аз смятам, че е правилно в съответствие с член 117 от Конституцията правителството да подаде оставка", заяви Медведев.По-рано Владимир Путин благодари на правителството на Медведев за работата и го помоли да изпълнява задълженията си в техния пълен обем до формирането на нов кабинет.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ