Дарителската кампания за възстановяването на изгорялата парижка катедрала „Нотр Дам“ е събрала над 1 млрд. евро. Това се случи, след като президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че катедралата ще бъде възстановена за пет години, съобщава „Дейли мейл“.
 
Както БЛИЦ съобщи, „Парижката Света Богородица“ пострада сериозно при огромен пожар преди два дни – на 15 април.
 
Телевизионният водещ Стефан Берн, който призова за набиране на средства, казвайки, че „Нотр Дам е близък приятел, който почти изчезна“, обяви днес: „Сумата от 1 млрд. евро от дарения беше достигната днес“.
 
Макрон обяви в телевизионно изявление, че катедралата ще бъде построена наново „дори още по-красиво“ в следващите години и призова французите да бъдат единни.
 
Френски мултинационални компании са сред най-големите дарители за възстановяването на парижката забележителност. „Лореал“ обеща 200 млн. евро, а компанията на най-богатия французин Бернар Арно обеща също толкова голяма сума. Мултимилиардерът Франсоа-Анри Пино и петролната компания „Тотал“ обещаха по 100 млн. евро. Редица инвеститори, компании и бизнесмени даряват по няколко десетки милиона евро, а списъкът с големите дарители се очаква да нарасне значително.
 
Франция ще организира международен архитектурен конкурс за възстановяването на опожарената катедрала. Решението е взето на заседание на правителството. Светът продължава да изказва своята съпричастност към французите. В специално обръщение от Ватикана папа Франциск благодари на огнеборците.
 
Светът продължава да изказва своята съпричастност към французите.
 
В специално обръщение от Ватикана папа Франциск благодари на огнеборците.
 
По време на генерална аудиенция на площад "Св. Петър" в Рим папа Франциск изрази скръбта си и своята съпричастност към френския народ след опустошителния пожар в катедралата "Нотр Дам".
 
Светият отец пожела възстановителните работи да се превърнат в общо дело за възхвала и прослава на Бог. В своето послание той изказа благодарността си към пожарникарите, които не позволиха щетите да са още по-внушителни. "Скъпи братя и сестри, боли ме и се чувствам толкова близък до вас. Църквата е благодарна на всички, които направиха всичко по силите си, дори с риск за живота си, за да спасят катедралата", каза папата. 
 
Вчера следобед понтификът разговаря по телефона с френския президент Еманюел Макрон. В телеграма, изпратена до парижкия архиепископ монсеньор Мишел Опти, папата отправи пожелание "за общо сплотяване", за да бъде възстановено това "архитектурно бижу".

Превод и редакция: БЛИЦ