В Словакия 85-годишна жена е получила фишинг обаждане от фалшив роднина, който се е представил за нейния внук. Това е широко разпространена телефонна измама, насочена към спестяванията на възрастните хора – честа практика и у нас.

Бабата повярвала, че това наистина е нейният внук – отправна точка, която обикновено води до огромни измама, която причинява сериозни финансови загуби за жертвата.

Този път обаче историята имала неочакван щастлив край, информират словашките власти.

Под неуточнен предлог фалшивият внукът помолил баба си да му даде пари. Жертвата била инструктирана да вземе парите от банката и да се срещне с внука си за предаване в близост до болницата в град Банска Бистрица.

85-годишната жена се подчинила и след като изтеглила 21 500 долара от банковата си сметка, пристигнала в болницата. По щастливо стечение на обстоятелствата обаче там тя установила, че телефонът ѝ случайно е бил с включен самолетен режим и не е могла да се обади обратно на измамника.

В опит да разреши ситуацията, тя помолила служител на службата за сигурност да ѝ помогне. Човекът обаче не успял да деактивира функцията на по-стария мобилен телефон.

Опитвайки се да помогне, те предложили на възрастната дама да се обади на внука от неговия мобилен телефон. Очевидно истинският внук нямал представа за какво говори баба му и те бързо разбрали какво всъщност се случва, пише kaldata.com.

Бабата била отведена обратно в банката, където тя внесла парите обратно в банковата си сметка.

Ало измамите са изключително популярни и опасни. Финансовите щети често са петцифрени, а понякога и повече, като възрастните хора биват лишени от спестяванията си.

Може би си мислите, че измамата е лесна за разкриване – и това е вярно. Обикновено е достатъчно просто да се обадите на действителния роднина.

В действителност обаче по-възрастното поколение е по-уязвимо и по-малко предпазливо. И тъй като щетите са толкова значителни, измамниците се нуждаят само от шепа нещастни граждани, които да захапят стръвта. За щастие, в този случай те са останали с празни ръце.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук