Неочакваното решение на френския президент Еманюел Макрон да разпусне Националното събрание и да призове за предсрочни законодателни избори може да има обратен ефект и да хвърли страната в хаос. За това предупреди бившият френски президент Никола Саркози, цитиран от "Ройтерс".

Макрон свика предсрочния вот, който ще се проведе в два тура на 30 юни и 7 юли, след като центристкият му съюз беше победен от крайнодесния "Национален сбор" на изборите за Европейския парламент миналата неделя.

Саркози - консервативният бивш президент, който заемаше поста от 2007 г. до 2012 г. и остава важна политическа фигура, заяви, че може да е предизвикателство излизането от възможния хаос, предизвикан от разпускането на парламента.

"Да се ​​даде думата на френския народ, за да оправдае разпускането, е любопитен аргумент, тъй като точно това направиха повече от 25 милиона французи, отвейки до урните", посочи Саркози, който е в приятелски отношения с Макрон, във връзка с евроизборите на 9 юни.

"Рискът, че ще потвърдят гнева си, вместо да го обърнат, е голям", предупреди той.

Вчерашно проучване, изглежда, подкрепя опасенията му.

То сочи, че "Национален сбор" ще води на първия тур на парламентарните избори с 33% от гласовете, пред Народния фронт - алианса на левите партии, с 25%. Центристкият лагер на Макрон пък събира 20%.

Вчера хиляди излязоха на протести в Париж и в градове в цяла Франция в знак на недоволство срещу крайнодесния "Национален сбор" преди предстоящите избори.