Бившият президент на Франция Никола Саркози разкритикува липсата на "физически доказателства" срещу него във връзка с провежданото корупционно разследване, съобщават "Ройтерс" и АФП. Припомняме, два поредни дни Саркози беше разпитван от прокуратурата във връзка с подозрения, че по време на предизборната си кампания през 2007 г. е получил пари от бившия лидер на Либия Муамар Кадафи.

Вчера властите са повдигнали обвинения на бившия лидер на Франция. Става дума за "пасивна корупция" - т. е. вземане на подкупи, за " незаконно финансиране на предизборната кампания" и " незаконно получаване и притежаване на публични средства от Либия".

Според вестник "Фигаро" Саркози е заявил пред магистратите, че всичките твърдения срещу него са лъжи, които са превърнали живота му в "ад".

Вестникът публикува обширен материал с показанията на президента на Франция в периода 2007-2012 г.

"Тези лъжи направиха живота ми жив ад от 11 март 2011 г.", пише изданието, позовавайки се на думите на 63-годишния политик.

Саркози казал пред магистратите, че е жертва на дестабилизираща кампания, която е започнала през март 2011 г., основана на обвинения от Триполи и френско-ливански бизнесмен, който също е в центъра на разследване, което е започнало през 2013 г.

"Обвинен съм без никакви физически доказателства заради изявления на господин Кадафи, на сина му, на племенника му, на братовчед му, на говорителя му, на бившия му премиер", каза Саркози пред съдиите.