Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео смята, че влизането на Македония в НАТО ще засили способността на балканските страни да се противопоставят на Русия в региона. Той изрази тази гледна точка във вторник във Вашингтон на среща с първия заместник-министър на външните работи на Гърция Йоргос Катрунгалос.

През юни Гърция подписа споразумение, което ще има положително икономическо въздействие и ще помогне на Гърция да се превърне във "врата към Балканите ". Това споразумение ще позволи на съседа ви да се присъедини към НАТО и ЕС като Република Северна Македония, както и да укрепи Балканите в противодействие на вредното руско влияние. Това каза държавният секретар Майкъл Помпео.

Той също така отбеляза, че доставките на газ за Европа през Трансадритския газопровод от Каспийския регион "ще помогнат на страни като България да намалят зависимостта си от руските енергийни ресурси".

Министрите на външните работи на Гърция и Македония Никос Кодциас и Никола Димитров подписаха на 17 юни споразумение, според което бившата югославска република се преименува на Република Северна Македония. Спорът между Македония и Гърция относно името на бившата югославска република, който съвпада с името на северния гръцки регион, се води в продължение на 25 години.