Търговската война между САЩ и Китай засега се отлага, след като двете най-големи световни икономики са се договорили да се откажат от взаимните заплахи за налагане на мита, докато работят върху по-широко търговско споразумение, съобщи днес американският финансов министър Стивън Мнучин, цитиран от Ройтерс.

Мнучин и Лари Къдлоу - главен икономически съветник на президента Доналд Тръмп, казаха, че споразумението е било постигнато от преговарящите на двете страни вчера. Те са договорили обща рамка, която да позволи отстраняването на търговски дисбаланси между тях, които биха се появили в бъдеще.

"Засега отлагаме търговската война. Току-що се договорихме да замразим въвеждането на мита, докато се опитваме да уточним как ще функционира новият мехнизъм", каза Мнучин в интервю за телевизия "Фокс нюз" тази сутрин. Китай ще увеличи значително покупките на американски стоки, съобщи късно снощи Белият дом, след като специалният пратеник на Пекин за преговорите с Вашингтон обяви, че търговската война между двете най-големи икономики в света е предотвратена. В съвместното изявление, разпространено от американската администрация след преговорите, обаче не се посочва доларова стойност на планираните допълнителни покупки, отбелязва Блумбърг.

Не се споменава и коментарът на икономическия съветник на Белия дом Лари Къдлоу, според когото Пекин се е съгласил да намали излишъка си по търговията със САЩ с до 200 млрд. долара. Китайският вицепремиер Лю Хъ, специален пратеник на президента Си Цзинпин, съобщи пред медии във Вашингтон, че преговорите с американски представители, включително министъра на финансите Стивън Мнучин, министъра на търговията Уилбър Рос и постоянния търговски представител Робърт Лайтхайзър, са завършили с ангажимент страните да не влизат в търговска война, съобщи агенция Синхуа. По думите на Лю страните са се договорили да спрат да си налагат взаимно мита. Китайският вицепремиер оцени пътуването си до САЩ като положително, прагматично, конструктивно и продуктивно.

Търговското сътрудничество ще бъде засилено в области като енергетиката, земеделието, здравеопазването, високите технологии и финансите, каза той. Пекин се е съгласил на значително увеличение на износа на американски селскостопански и енергийни стоки, посочи Белият дом, допълвайки, че САЩ ще изпратят екип в Китай за разработване на детайлите. Делегациите са обсъдили също разширяване на търговията с промишлени стоки, а всяка страна се е съгласила да засили сътрудничеството по интелектуалната собственост. Китай ще придвижи напред съответни поправки в законодателството и регулациите си, включително в патентния закон, допълни Белият дом.

В изявлението не се споменават допълнителни американски искания като спиране на субсидии и друга държавна подкрепа за плана "Произведено в Китай 2025", който е насочен към стратегически сектори - от роботика до автомобили, задвижвани от нови енергийни източници. Китай е поставил собствени искания, включително равнопоставено отношение към китайските инвестиции, и е предупредил, че американските компании могат да бъдат изключени от мерките за отваряне на китайската икономика. В днешните си изявления по телевизията Мнучин и Къдлоу казаха, че министърът на търговията Уилбър Рос скоро ще отиде в Китай, за да обсъди областите, в които може да се постигне значително увеличение на американския износ за САЩ. Според Мнучин САЩ искат да се постигне рязко увеличение (между 35 и 50 процента) на американския селскостопански износ за Китай и удвояване на енергийните покупки на Пекин през следващите 3 до 5 г. Целта на Вашингтон е рязко да бъде съкратен 335-милиардния годишен търговски дефицит на САЩ в обмена на стоки и услуги с Китай.