Ударът по летището Енгелс демонстрира на света критично ниското ниво на защита на руското съоръжение, част от ядрената триада на страната.

Предполага се, че в случай на конфликт с НАТО бомбардировачите там ще бъдат ударната сила на руските стратегически сили, която ще изстрелва ракети и ще хвърля бомби.

Сега се оказва, че защитата им е толкова слаба, че те просто не могат да излетят: ако украински дрон е достигнал до тях, какво може да се каже за сблъсък с техниката на НАТО, пишат световните издания.

Украйна показва, че стратегическите руски обекти са толкова слабо защитени, че могат да бъдат унищожени с превантивен удар от САЩ и техните съюзници.

Такъв дързък удар по подобен важен обект публично демонстрира тяхната уязвимост от конвенционални средства за нападение и показва, че бойната работа по охраната на практика е сведена до нула.

Подобни действия, според някои експерти, могат да насадят в съзнанието на западните лидери идеята, че ядрената възпираща сила на Русия е неспособна, и да достигнат до идеята, че просто трябва да се нанесе бърз удар и да се обезвредят с конвенционални оръжия ключовите места за доставка на ядрени оръжия и по този начин да се лиши Русия от голяма част от ядрения му потенциал.

Възможно ли е такова нещо? Едва ли е много вероятно, но инцидентът на летището Енгелс поставя под сериозно съмнение надеждността на руските стратегически съоръжения.

Публицистът Дмитрий Конанихин пише: "Те се смеят. Можете ли да си представите децибелите на смеха в централата на САЩ? Стратегическите ядрени сили на Русия могат да бъдат унищожени от евтини дронове!

В мрежата са публикувани кадри с повредения бомбардировач Ту-22М3 на летище Дягилево край Рязан в резултат на атаката с дронове на ВСУ

 

- Стратегическите ядрени сили на Русия не са прикрити по никакъв начин. Стратегическите ядрени сили на Русия са безпомощни. Шестдесетгодишният страх от Карибската криза изчезна, изпари се."

Украинският блогър Анатолий Шарий отбелязва също, че "докато Конашенков съобщава за унищожените пикапи на ВСУ, "Яндекс Навигатор" предлага на всеки да разгледа стратегическите бомбардировачи на летището в Енгелс.

Google не разкрива американските военни бази, но руският еквивалент показва свободно стратегическите обекти на Русия.

Журналистът и политик Андрей Медведев припомня, че точно на 2 декември EurAsian Times публикува статия за евентуален нов удар на руските военновъздушни сили по украински инфраструктурни обекти.

Статията включва и сателитни снимки на летището. Те показват и цистерните, застанали до бомбардировачите с далечен обсег на действие: "И самите бомбардировачи се виждат застанали крило до крило. Толкова близо, че ако не се случи дори атака на БЛА, а авария по време на зареждането с гориво, резултатът ще бъде донякъде предвидим.

- Какво трябва да си помисли нашият враг, когато види тези снимки? А той ги е видял преди читателите на вестника."

Според военния кореспондент Александър Коц "като цяло след бомбардировката на Кримския мост стана ясно, че в Русия не са останали стратегически обекти, които могат да се смятат за абсолютно безопасни".

А всъщност съоръжения като тези в Енгелс, където се базират стратегически бомбардировачи, са защитени с военни, оперативни и технически средства.

В тях се извършват редовни проверки и всякакви подобни действия. Всичко това се подписва с актове, а окончателните доклади отиват на върха, където се отчитат още по-високо.

Според някои информации, подразделението не е преминало бойната проверка през декември, въпреки че е било ясно, че е било цел на саботажните амбиции на противника. 

Според редица експерти в Русия, най-голямата заплаха след атаката с дронове е, че думите на Путин, че Русия ще използва пълния набор от оръжия, за да се защити от външен враг, сега ще бъдат поставени под въпрос от западните специалисти и анализатори.

Ядрената триада като наследство от СССР е претърпяла най-малкото щети по репутацията.

Блогърът Иля Янсен също е съгласен, че успехът в Енгелс е залог за потенциална катастрофална опасност за Русия: "атаката срещу Енгелс е атака срещу ядрена база. Строго погледнато, украинците току-що взеха ключа към бездната".

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук