САЩ и Русия се договориха за практическо сътрудничество помежду си, независимо от съществуващите различия, съобщи Франс прес, като се позова на руския външен министър Сергей Лавров.
Американският президент Джордж Буш, който се срещна снощи с руския си колега Дмитрий Медведев в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Лима, отбелязал, че за него това е последната му среща, като в качеството на държавен глава, с президент на Русия. "Срещал съм се много пъти с президента Путин, и с президента Медведев . . . Има въпроси, по които сме на едно мнение, има и други, по които сме на различни позиции. Но винаги съм се стремял да поддържам нашите отношения в рамките на учтивостта", заявил Джордж Буш.
"Като цяло, въпреки че по някои въпроси сме на силно различни позиции, ние работихме добре, и ще продължим да работим така", заявил от своя страна Дмитрий Медведев.
Буш и Медведев се надяват да се намерят начини за практическо съдействие по проблеми, които са от интерес както на двете страни, така и на целия свят, подчерта Лавров. Той даде пример със споразумението, постигнато на неговата среща с държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс, за сътрудничество в борбата с пиратството в района на Аденския залив.
Лавров изтъкна, че практическото сътрудничество ще продължи и при новоизбрания президент Барак Обама, който официално ще поеме поста си на 20 януари.
По думите на говорителката на Белия дом Дейна Перино, двамата президенти разговаряли конкретно за общите действия на Русия и САЩ по проблема с Иран. Перино описа срещата на Медведев с Буш като "сърдечна, но откровена и открита". "Те дискутираха множество въпроси, в това число и Грузия, където различията в нашите позиции продължават", изтъкнала говорителката на Белия дом. /БЛИЦ