Военновъздушните сили на САЩ този уикенд ще изпратят малък брой от своите изтребители пето поколение Ф-35A в Европа. Те ще останат там за няколко седмици, за да участват в тренировъчни мисии заедно с други американски и натовски самолети, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на съобщение на Пентагона.

Не бе съобщено в които страни ще бъдат пратени изтребителите. Разработването на самолетите Ф-35, които имат няколко модификации, е най-скъпият оръжеен проект на Пентагона. Очаква се САЩ да похарчат около 391 милиарда долара за 15 години, за да купят 2443 самолета Ф-35.

Машините сега се използват от американските военновъздушни сили, от американските военноморски сили и от корпуса на американските морски пехотинци, както и от шест други страни - Великобритания, Норвегия, Италия, Холандия, Израел и Австралия. Япония получи от САЩ първия поръчан самолет Ф-35 през декември.

Компанията производител Локхийд Мартин каза миналия месец, че Испания, Белгия и Швейцария водят преговори за покупка на Ф-35.