Съединените щати налагат нови визови ограничения на Грузия след приемането в Тбилиси на закон за чуждестранното влияние. Ограниченията бяха анонсирани в изявление на американския държавен секретар Антъни Блинкън, цитирано от Франс прес.

Според изявлението, визовите ограничения ще засегнат личности, които са отговорни или съучастват в антидемократични действия в Грузия, както и че Вашингтон ще преразгледа двустранното сътрудничество.

Законът, който критиците оприличават на сходни нормативен акт в Русия, беше окончателно одобрен миналата седмица и предизвика неспиращи демонстрации в столицата и други градове. Той слага клеймо на "проводници на чужди интереси" на неправителствени организации и медии, които получават от чужбина над 20 на сто от финансирането си.  

Управляващата партия "Грузинска мечта" го наложи като инструмент за прозрачност, но според критиците им законът е първа стъпка към ограничаването на дейността на опозиционни групи и показва външнополитически завой към Москва.

Партията управлява страната над десетилетие, в рамките на което Тбилиси получи статут на кандидат-член на Евросъюза. След гласуванията на закона за чуждестранното влияние, Брюксел предупреди, че той може да затрудни преговорите. От "Грузинска мечта" твърдят, че продължават да целят членство в ЕС и НАТО.

Както по време на гласуванията в пленарната зала, така и в рамките на демонстрациите по улиците се стигна до прояви на насилие.