САЩ наложиха санкции на турската агенция за военни поръчки, след като съюзникът от НАТО, без да се съобрази с мнението на Вашингтон, закупи руската система за противовъздушна отбрана С-400, пише vesti.bg. 

"Днешните действия изпращат ясен сигнал, че САЩ ще прилагат изцяло американското законодателство и няма да толерират сътрудничеството с руския отбранителен и разузнавателен сектор", се казва в изявлението на държавният секретар Майк Помпео, цитиран от АФП.

Американското министерство на финансите обяви имената на високопоставените турски служители, на които са наложени санкции. Сред тях са ръководителят на турската отбранителна промишленост Исмаил Демир и още трима души - Мустафа Алпер Дениз, Серхат Генчоглу и Фарук Игит. Тези рестрикции са наложени в рамките на Закона за противодействие на противниците на САЩ с помощта на санкции (CAATSA).

"САЩ въвеждат санкции срещу Управлението за отбранителна промишленост на Турция за съзнателното сключване на значителни сделки с "Рособоронекспорт", главния износител на руско оръжие, и по-конкретно покупката на зенитните ракетни системи С-400", се казва в изявлението на държавния секретар.

"Санкциите включват забрана за издаването на всички експортни лицензи на САЩ и разрешения на Управлението за отбранителна промишленост, а също така замразяване на активите и налагане на визови ограничения на ръководителя на Управлението Исмаил Демир и други служители", уточнява Помпео.

Той също така призова Турция незабавно да реши проблема със С-400 в координация със САЩ.
По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе подчертал, че намеренията на Вашингтон да наложат санкции на САЩ заради руските С-400 са проява на неуважение към важен партньор в НАТО.

Анкара плаши с ответни мерки

Турция обеща да отговори на САЩ заради въвеждането на санкции заради покупката на руските зенитни ракетни системи С-400.
"Осъждаме и отхвърляме обявеното днес решение на САЩ във връзка с доставката на системите за ПВО С-400, което включва едностранни санкции против Турция.

Твърденията на САЩ, че С-400 правят уязвими системите не НАТО, са технически необосновани. Турция предложи да бъде създадена техническа работна група, в която също така да участва НАТО, и многократно предлагаше този въпрос да бъде разрешен обективно и реалистично, като се избегнат политическите предубеждения.

САЩ прибягнаха до едностранни санкции, не се съгласиха с нашите предложения да решим въпроса чрез диалог и дипломация", се казва в изявление на турското външно министерство.
 

Оттам подчертаха, че "Турция по свое усмотрение ще предприеме необходимите стъпки срещу решението, което неизбежно негативно ще повлияе на отношенията между Анкара и Вашингтон".

"Турция също така няма да се въздържи от приемането на мерки, които тя ще сметне за необходими за осигуряване на собствената си национална сигурност. Приканваме САЩ да преразгледат обявеното несправедливо решение за санкции. Турция е готова да разреши този въпрос в духа на съюзничеството с помощта на диалога и дипломацията", заявяват още от турското МВнР.

Санкциите няма да навредят на турския ВПК

Ръководителят на управлението за отбранителна промишленост Исмаил Демир заяви, че американските санкции няма да нанесат щети на турския военнопромишлен комплекс.

"Всяко решение взето в чужбина спрямо мен или нашето учреждение няма да промени моята позиция или позицията на моя екип. Това по никакъв начин няма да попречи на турската отбранителна промишленост", написа Демир в Twitter.

Той подчерта, че Анкара остава вярна на целта да пълна независимост в областта на отбраната под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Лавров осъди санкциите на САЩ

"Въвеждането на санкции от страна на Вашингтон е проява на пренебрежително отношение към международното право". Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Това е поредната проява на арогантно отношение към международното право, проява на незаконни, едностранни, принудителни мерки, които САЩ използват от много години – вече десетилетия – наляво и надясно. Това не прибавя авторитет на САЩ на международната сцена", заяви руският външен министър.

Спорът за С-400

Закупуването на най-новите руски системи за противовъздушна отбрана С-400 предизвика грандиозен скандал между Турция и САЩ. Вашингтон поиска сделката да бъде прекратена и техните комплекси "Пейтриът" да бъдат закупени в замяна. Заради нежеланието на Турция, САЩ отказаха да доставят на Анкара най-новите си изтребители Ф-35.

Турция многократно е подчертавала, че закупуването на военно оборудване е суверенно право и изключва възможността за отказ от плановете за придобиване на системите С-400.

С-400 "Триумф" е модерна система за противовъздушна отбрана на далечни разстояния, предназначена да унищожава самолети, крилати и балистични ракети, включително и на средни разстояния, може да се използва също срещу наземни цели. Обхватът на действие достига 400 километра. Тя е способна да унищожи цели на височина до 30 километра.

Турция стана третата (след Беларус и Китай) страна, в която Москва доставя "Триумф".

Москва и Анкара подписаха споразумение за доставка на системите С-400 през декември 2017 г. Турското сътрудничество с Русия по този въпрос беше силно критикувано от НАТО и САЩ, които се опасяват за сигурността и несъвместимостта на С-400 със системите за противовъздушна отбрана на алианса. ЗРК С-400 бяха доставени на Турция през лятото на 2019 г.