Съединените щати не се отказват напълно от правото си да наложат търговски протекционизъм. Това заяви финансовият министър на страната Стивън Мнучин, цитиран от световните агенции. В Италия се проведе среща на високо ниво на Г-7, в която участваха представители на най-големите икономики в световен мащаб.

Министрите на финансите и ръководителите на централните банки на страните от Г-7 подписаха манифест за всеобхватно икономическо развитие. Документът ще постави основите на система за единна политика за постигане на равномерен икономически растеж.

В същото време обаче американският финансов министър заяви, че от Вашингтон не искат да са протекционисти, но запазват правото си да завият в тази посока.

„Ние не искаме де сме протекционисти, но запазваме правото си да бъдем протекционисти дотолкова, доколкото сме убедени, че търговията не е свободна и честна“, заяви Стивън Мнучин.

В Италия голямата финансова седморка е обърнала особено внимание на кибер престъпността във финансовата сфера и начините, по които може да се противодейства на хакерските атаки. Срещата се проведе на фона на мащабна хакерска атака в петък, която бе насочена и срещу редица банки и финансови институции.