Най-добрият начин за защита на САЩ срещу атаки с крилати ракети е проследяването на платформите, от които оръжието може да бъде изстреляно.

Възможен метод за унищожаване на крилатите ракети от Русия и Китай беше посочен от заместник-началника на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джон Хайтен.

Дори сателитите в ниска околоземна орбита трудно могат да проследят крилати ракети, каза той. Според генерала, с изключение на ядрена ракета с глобален обсег (например руския “Буревестник”), повечето други крилати ракети се изстрелват от платформи като кораби, подводници и самолети, които трябва да се приближат до целта, за нанасяне на удар.

„Ключовият момент тук е ясното разбиране къде се намират платформите, които могат да заплашат САЩ с крилати ракети“, каза военачалникът.

През февруари медия, позовавайки се на източник от военно-индустриалния комплекс, съобщи, че тази година хиперзвуковата ракета „Циркон“ се планира да бъде използвана от атомната подводница K-560 “Северодвинск”. Според събеседника на агенцията е планирано поне едно изстрелване на оръжия от подводницата „от повърхностното положение и поне едно от подводното“.

През януари „Известия“, позовавайки се на техническото задание за изпълнението на съответната работа, съобщи, че през юни 2022 г. Русия ще завърши изграждането на крайбрежна база за ядрени роботизирани торпеда „Посейдон“.