Съединените щати в събота прехвърлиха с въздушен транспорт стратегически ракетоносители B-52H към Близкия изток, съобщи Централното командване на САЩ (CENTCOM).

„Екипажите на B-52H Stratofortress от петата ескадра, дислоцирана във военновъздушната база Maino в Северна Дакота, бързо извършиха далечен полет до Близкия изток на 21 ноември, за да сдържат агресията и да потвърдят подкрепата на американските партньори и съюзници“, цитира изявлението на CENTCOM медия.

Според командването полетът е бил нон-стоп и е имал за цел да демонстрира способността на американските военновъздушни сили да разгърнат бързо силите си навсякъде по света и да ги интегрират в хода на операциите“ от SENTCOM.

По време на мисията екипажите взаимодействаха с американски изтребители и самолети-танкери. Както уточнява SENTCOM, последният далечен полет на B-52H Stratofortress до Близкия изток се състоя в началото на 2020 г. 

Броят на самолетите, разположени в региона, не е посочен.

По-рано Пентагонът изключи ядрените бомби от арсенала B-52H Stratofortress, оставяйки изстреляните от въздух крилати ракети AGM-86B с ядрена бойна глава W80-1 в разрешената конфигурация на оръжията на самолета.

Нека припомним също така, че според МААЕ в началото на септември запасите от обогатен уран в Иран десет пъти надвишаваха обемите, договорени в JCPOA. В същото време на 10 февруари Иран обяви готовността си да пусне реактор, способен да произвежда оръжеен плутоний. 

През юли САЩ разрешиха използването на сила, за да попречат на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Иран за готовността му да нанесе безпрецедентен удар в случай на неприемливи действия на Техеран.