Американската администрация взе решение да въведе санкции по отношение на редица руски, ирански, севернокорейски, ирански и китайски структури, както и организации от Турция и Саудитска Арабия, инкриминирайки ги за нарушения на националното законодателство на САЩ за неразпространение на оръжия за масово унищожение.

Съответстващото уведомление Държавният департамент на САЩ помести в сряда в сборника официални документи на американското правителство – т.нар. Федерален регистър. Конкретно, в черния списък влязоха учебният център на зенитно-ракетните войски в Гатчино, 18-и Централен научно-изследователски институт на Министерството на отбраната на Русия в Курск, Конструкторското бюро за приборостроене в Тула, 183-и гвардейски зенитно-ракетен полк и Научно-производствения концерн „БАРЛ“.

За пореден път санкции са въведени спрямо Главното управление на Генералния щаб на руските ВС (бившето ГРУ – Главно разузнавателно управление). Общо в списъка влизат 28 структури. Според твърденията на правителството на САЩ, всички те е една или друга степен са помагали на Иран, Сирия и Северна Корея да разработят крилата или балистични ракети.