Министерството на правосъдието на САЩ насрочи пет екзекуции, след като държавният прокурор възстанови смъртната присъда на САЩ за затворници във федералните затвори след близо две десетилетия. Както съобщиха американските медии, американското правителство не е екзекутирало затворник от 2003 г. насам.

"Конгресът одобри наказателна присъда по закон, приет от народните представители в двете камари и подписан от президента", заяви държавният прокурор Уилям Бар.

Той добави, че Министерството на правосъдието подкрепя върховенството на закона.

62 федерални затворници са осъдени на смърт, включително и Джохар Карнаев, който постави бомба на маратона в Бостън през 2013 г.

Министерството на правосъдието каза, че пет екзекуции на затворници, осъдени за брутални убийства и сексуални престъпления, са били насрочени за декември тази и януари следващата година. Всичките пет екзекуции ще бъдат извършени чрез летална инжекция с фенобарбитал.

Първи ще бъде Датин Ли Хонкен, който уби пет души. Изпълнението е насрочено за 9 декември тази година.

Понастоящем тридесет американски щати допускат смъртно наказание, но в четири от тях губернаторите издават мораториуми. Двадесет щата го премахнаха. Ню Хемпшир е последният федерален щат, който премахна смъртното наказание.

Превод: БЛИЦ