Над 1 милион китайски уйгури са затворени в лагери за превъзпитание в Северозападен Китай, твърдят правозащитници. Властите отричат наличието на подобни съоръжения, но китайски блогър успя да ги заснеме, пише "Дойче Веле".

Двайсетминутно видео, което показва над 10 места за задържане в Синцзянско-уйгурския автономен регион (СУАР) на Китай, дава нови доказателства за масови репресии против етническите малцинства в страната.

Видеото е заснето от китаец на име Гуан Гуан. След като прочел публикации за подобни лагери в американското издание BuzzFeed News, той се отправил към Синцзян, за да провери местоположението на въпросните места за задържане. Неговият запис, пуснат в Ютюб през октомври, привлече вниманието на редица експерти, които проучват специално темата за репресиите срещу етническите малцинства в СУАР.

Архитектката Елисън Килинг, която работи заедно с BuzzFeed News над създаването на спътникови снимки за лагерите за превъзпитание, отбеляза, че информацията от видеото потвърждава онова, което, по мнението на експертите, се случва в Синцзян.

„Когато работите със спътникови снимки, винаги се налага да верифицирате видяното с помощта на други източници на информация, които да я потвърдят“, казва тя.

Документирано: 18 предполагаеми затвора в Синцзян
А самият автор на видеото, блогърът Гуан Гуан, разказва следното: „Посетих Синцзян през 2019, когато направих пътешествие с велосипед из региона, но целта ми не беше туристическа. Бях прочел историята в BuzzFeed News, където се разказваше за множество места за задържане, заснети със сателит“, казва той.

Мъжът се ръководел от спътниковите карти Mapbox на BuzzFeed News и спътниковите изображения, предоставени от китайския портал Baidu Maps. С тяхна помощ той заснел 18 предполагаеми затвора в осем града на СУАР. Гуан Гуан потеглил от град Хами, където преминал покрай център за принудителна рехабилитация на наркозависими. Това здание не фигурирало на картите на Baidu Maps.

Наличието на решетки на прозорците и оградата с бодлива тел го навели на мисълта, че може би става дума за място за задържане. По-нататък блогърът преминал през казахския автономен окръг Мори в Синцзян, където заснел център за задържане с високи наблюдателни кули, снабдени с камери за наблюдение. По-късно той се добрал и до центъра на изолирания район Мори. Нито един от тези обекти не е бил отбелязан в картите на Baidu.

Когато Гуан Гуан пристигнал в Урумчи, столицата на СУАР, той преминал покрай няколко учреждения с кули за наблюдение и високи огради с бодлива тел – типични белези на затвори в тази провинция. По стените на някои от тези сгради имало лозунги от типа на „Реформи чрез труд и културни преобразования!“.

Най-големият в света лагер за задържане?
През юли журналисти на агенция Асошиейтед прес посетиха центъра за задържане №3 Урумчи в Дабанчен и описаха този комплекс като „най-крупния в страната, а навярно и в целия свят, с площ от около близо 90 хектара“.“Съдейки по спътниковите снимки, а и по количеството на камерите и скамейките, забелязани по време на посещението, лагерът навярно може да побере около 10 000 души“, твърди агенцията.


Лагер №3 в Урумчи, Синцзянско-уйгурски автономен район в Китай

В продължение на няколко години правителството на Китай лишаваше от свобода милиони представители на етническите малцинства в Синцзян, наричайки репресиите „война против тероризма“. В подобни лагери попадат масово уйгури, а жените, които са били задържани в такива лагери, обвиняват китайските власти в систематични насилия, в това число и сексуални.

Според АП, този лагер в Дабанчен е с капацитет за 10 хиляди души
Според АП, този лагер в Дабанчен е с капацитет за 10 хиляди души

Блогърът Гуан Гуан, чието лице се вижда във видеото, сега навярно е застрашен от репресии. В ново свое видео, публикувано на 19 ноември, той изразява надеждата, че неговите снимки ще могат да послужат като доказателства.

Властите: няма репресии 
Китайските власти обаче отричат всякакво участие в подобни репресии. Представител на правителството на СУАР заяви на 17 ноември, че в региона са били приети „твърди, решителни и ефективни“ мерки за борба срещу тероризма, които били успешни.

Уйгурският автономен регион на Китай граничи с Централна Азия, на негова територия живеят 10 милиона уйгури – мюсюлмани от тюркски произход. Макар ислямът официално да не е забранен в конституцията на атеистичен Китай, в провинцията не спада напрежението между властите и мюсюлманските малцинства. По оценките на правозащитници, в така наречените лагери за превъзпитание в момента се намират около 1 милион уйгури.