Сателитни снимки разкриха, че Северна Корея има подземни военноморски бази, но също така че тяхната отбранителна система има основен недостатък.

Аналитикът Джейкъб Богл анализира кадрите и установи, че в Пхенян има подземни съоръжения, в които се ремонтират или зареждат гориво на военни кораби, но също така изстрелват ракети. Разбира се, това се прави тайно и при големи мерки за сигурност, пише Zeenews.Базите, една от които е на километър от личната резиденция на Ким Чен Ун, също служат като скривалище от врагове.

Богл обаче твърди, че базите имат един основен недостатък.

"Ким Чен Ун е инвестирал много в модернизирането на тези съоръжения. В цялата страна можете да видите колко флотът е прогресирал. Въпреки това не са мислили много за подстъпите към базите. Ако ги унищожите, всичко, което се намира вътре, също е унищожено", изтъква анализаторът.Той каза, че значението на тези бази е огромно, ако има военен конфликт, тъй като Северна Корея планира да разработва подводници, които могат да изстрелват ядрени ракети.

"За разлика от Съединените щати или Обединеното кралство, което има само няколко подводни бази и няма подземни, фактът, че Северна Корея има толкова много, променя ситуацията, когато става дума за контраатаки. Трябва да атакувате всички тези бази едновременно, за да ги извадите от строя. В допълнение, Северна Корея планира да изгради флот от подводници с атомно въоръжение."

Точният размер на тунела, водещ до тайните бази, все още не е известен, но изглежда, че някои имат две точки за достъп.

Има спекулации, че в каньон, близо до границата с Южна Корея, има друга база, която може да започне да функционира отново.

По-рано тя е била затворена по време на съвместни операции на север и юг, но тъй като двете страни са в обтегнати отношения, се смята, че Ким Чен Ун ще я върне към живот.

Тази седмица Северна Корея взриви и унищожи междукорейски офис за връзка в граничния си град Каесонг.

Превод: БЛИЦ