Престолонаследникът Мохамед бин Салман разкри най-новата си визия за бъдещето на Саудитска Арабия: град без автомобили, пътища или въглеродни емисии. Градът ще обхваща дължина 170 километра и носи името The Line.

Инициативата ще бъде част от проект на стойност 500 милиарда долара, наречен Neom, каза престолонаследникът в телевизионно предаване в неделя, цитирано от Bloomberg. Планира се изграждането да започне през първото тримесечие на 2021 г.

Градът е описван като проходим "пояс на хиперсвързани бъдещи общности, без автомобили и пътища, изградени около природата". Плановете са в него да има 1 милион жители и ще създаде 380 000 работни места до 2030 г. Инфраструктурата ще струва от 100 до 200 милиарда долара, каза престолонаследникът.

Neom е "бижуто“ на плана на принц Мохамед за диверсификация на икономиката на най-големия износител на суров петрол в света. Обявен през 2017 г., проектът обхваща повече от 10 000 квадратни мили в отдалечен район на северозапада на страната. На неговия уебсайт той е описан като "дръзка мечта", която ще се превърне в център за нови технологии и бизнес.

Проектът е се сблъсква със скептицизъм и политически противоречия още старта си. Анализаторите се питат дали е реалистично и може ли да привлече необходимата инвестиция.

"Гръбнакът на инвестициите в The Line ще дойде от подкрепата за Neom от 500 милиарда долара от саудитското правителство, суверенният фонд на Саудитска Арабия, познат като Публичен инвестиционен фонд (PIF) и местни и глобални инвеститори в продължение на 10 години", каза принцът пред репортери.

Новината от неделя показва до каква степен принц Мохамед мисли за живота на кралството, което е спечелило над половината държавни приходи от суров петрол през 2020 г. Проектът е първото голямо развитие, обявено в Neom.

"Защо трябва да жертваме природата в името на развитието", запита принцът, цитирайки повишаване на морското равнище и въглеродните емисии по начин, който не е присъщ за представител на Саудитска Арабия. Градът, каза той, ще бъде "революция за човечеството" с "нула коли, нула улици, нула емисии".

"През цялата история градовете са били изграждани, за да защитят своите граждани. След индустриалната революция градовете отдават приоритет на машините, автомобилите и фабриките пред хората. В градовете, които се разглеждат като най-напредналите в света, хората прекарват години от живота си, пътувайки до работното място", каза престолонаследникът.

"До 2050 г. продължителността на пътуването до работното място ще се удвои. До 2050 г. един милиард души ще трябва да се преместят поради нарастващите емисии на въглероден диоксид и морското равнище. 90% от хората дишат замърсен въздух", допълни той.

По думите му нито едно пътуване в рамките на The Line няма да е по-дълго от 20 минути. Градът ще бъде изграден около „свръхскоростни решения за транзит и автономна мобилност“, се казва в изявлението, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria.