Луганската Народна Република ще предложи политическо убежище на Надежда Савченко, която бе арестувана вчера в киевския парламент с обвинение, че планира държавен преврат и убийството на Петро Порошенко. Това разкрива представителят на ЛНР в Минск Владислав Дейнего.

"Ако над Савченко надвисне заплаха да бъде лишена от свобода, тя може да се обърне към ЛНР за политическо убежище, обещаваме да разгледаме този въпрос", коментира той и подчерта, че Луганск "не е вербувал Савченко за диверсант и не е планирал нищо съвместно".

Според версията на следствието в Украйна Савченко е планирала убийствата не само на Порошенко, но и на други хора от правителството. Тя и нейните привърженици имали намерение да взривят сградата на Върховната рада и да организират серия от терористични актове в центъра на Киев.

Междувременно днес се стигна до поредния скандал с поведението на Савченко. Тя избухна, докато съдът разглеждаше мярката й за неотклонение. Депутатът от Върховната рада на Украйна обяви, че започва гладна стачка и започна да псува прокурора Александър Банник.

Тя заяви, че Русия се отличава от Украйна по това, че: "Те не биха ме съдили, както вие." След това нарече прокурора дебил и го напсува грозно.Превод БЛИЦ